Regulamin promocji w Media Markt, brak faktury przy zakupie na firmę

• Autor wątku Autor wątku Piterek91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piterek91

Guest
Witam, na stronie MM pojawiła się promocja dla studentów na komputery Apple.
Prowadzę również własną działalność gospodarczą i chciałem wziąć fakturę na ten towar. Pracownicy powiedzieli mi, że wystawiają faktury tylko imienne bez nipu. Przeczytałem regulamin promocji i nie widzę nigdzie zastrzeżenia, że promocja nie dotyczy zakupu do celów komercyjnych.
Czy mógłby ktoś spojrzeć na regulamin i ocenić czy mam rację?
http://www.mediamarkt.pl/lp/03060/Regulamin_MM.pdf

A możesz wskazać mi gdzie to jest napisane?

Jedynie tutaj jest domniemanie, że nabywca musi być konsumentem:
"9. Uczestnikowi przysługują wszelkie prawa z ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży
konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. Nr 141, poz. 1176 ze zmianami)"

W zasadach akcji oraz w punkcie dotyczącym uczestników jest napisane, że uczestnikiem promocji może być każdy student, którym i ja jestem. Oprócz tego co przytoczyłem, nie ma nigdzie wzmianki, o tym że nabywca musi być konsumentem w myśl ustawy.

Dobrze, niech więc autor wątku zastosuje się do rad zawartych w przytoczonym linku, skorzysta z promocji i na podstawie otrzymanej faktury odliczy VAT.
Moim zdaniem skoro nabywcą jest student, dowód zakupu powinien być wystawiony na nabywcę, czyli studenta. Jeżeli można ominąć to bez naruszenia prawa - to :beer:

A jaka jest Twoja interpretacja par. 3?
Jestem osobą fizyczną prowadzącą DG, studentem też jestem, a więc wszystkie warunki z par. 3 spełniam.

Dowód zakupu może być na mnie, nie potrzeba nazwy firmy, bo i tak to jedno i to samo. Jedynie musi być NIP, który od 2014r. jest obowiązkowy na fakturze, aby można było ją zaksięgować.

Moim zdaniem ten regulamin po prostu jest źle napisany i zostawia właśnie furtki do takich rozważań.

Powrót