Dziękuję za wnikliwą analizę.
gryffinian napisał:
9. A co jak klient go zgubi, ale przyniesie fakturę z dokładną specyfikacją sprzętu?
Jak dla mnie faktura nie potwierdza, że to jest dokładnie ten sam sprzęt - chyba, że będzie wpisany numer seryjny.
Nawet jeśli jest numer seryjny może wystąpić hipotetyczna sytuacja, że ktoś komuś sprzeda używany komputer ale fakturę sobie zachowa. Później ten wtórny nabywca odda go do serwisu, a pierwotny właściciel jakoś się o tym dowie. Wtedy ten pierwotny właściciel mógłby odebrać taki sprzęt.
gryffinian napisał:
11. Nie ma prawa pozwalającego zachować po 6 m-cach na własność komputer czy inny sprzęt.
To czy w takim razie może być inny zapis, który znalazłem w regulaminie innej firmy:
"Nieodebranie sprzętu przez Klienta przez okres 3 miesięcy od dnia naprawy oznacza, iz Klient z własnej woli wyzbył się własności sprzętu jako rzeczy ruchomej, poprzez jej porzucenie w rozumieniu art. 180 KC. Własność porzucanego sprzętu (niczyjej rzeczy ruchomej) na podstawie art. 181 KC, nabywa się przez jego objęcie w posiadanie samoistne "nazwa firmy".
gryffinian napisał:
12. Wy jako serwis raczej nie możecie wyłączyć gwarancji udzielonej przez inny podmiot. Możecie jedynie ostrzec, że ingerencja w sprzęt może powodować jego utratę.
Dokładnie o to chodzi, my ostrzegamy, że klient może stracić gwarancję z powodu otwarcia go przez nas.
gryffinian napisał:
Można by zastosować ten art. ale w razie czego trzeba by udowadniać klientowi jakie ponieśliśmy już koszty. No chyba, że ten art. działa tak, że to klient musi nam udowodnić, ile my zaoszczędziliśmy z powodu niewykonania dzieła.
gryffinian napisał:
20. Weź jednak pod uwagę art 471 KC.
Myślę, że zapis nie jest sprzeczny z tym artykułem.
gryffinian napisał:
art. 35.
Patrząc z innej strony może lepiej oddawać klientowi te części. Wtedy może byśmy w ogóle nie musieli się przejmować tą ustawą.
gryffinian napisał:
29. Nie macie prawa zachować sprzętu na własność. By było to możliwe jego właściciel musiałby wam go darować, sprzedać albo porzucić a wy jako samoistny posiadacz posiadać go bodajże 3 lata.
Sytuacja analogiczna jak w pkt 11, czyli porzucenie.
gryffinian napisał:
To moim zdaniem nadaje się do zmiany, reszta wg mnie ok.
Dziękuję za Twoją opinię.