Regulamin strony a regulacje prawne.

• Autor wątku Autor wątku Navia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Navia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Szanowni Państwo.

Chciałabym sie dowiedziec czy regulamin strony internetowej która ma servery zagraniczne ale calosciowo funkcjonuje w polsce to regulamin wewnetrzny tej strony podlega pod prawo kraju w którym posiada jedynie servery czy w któym funkcjonuje.

Czyli strona internetowa wynajmuje server np: w niemczech ale cała administracja , wszyscy użytkownicy jak i cała grupa docelowa znajduje sie jak i funkcjonuje w Polsce.

Jezeli mogłabym prosic to prosze o konkretne art prawne badz informacje w jakich aktach prawnych badz ustawach szukac regulacji na ten temat.

Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się że usługodawca podlega prawu w kraju w którym prowadzi działalność. Firma tylko używa narzędzia zarejestrowanego w Niemczech ale działalność prowadzi w Polsce i podlega prawu naszego kraju. W twoim przypadku Niemcy i Polska podlegają prawu UE które również należy respektować. Sprawa mogłaby wyglądać inaczej gdyby narzędzie pochodziło z jakiegoś egzotycznego kraju, ale jak się wcześniej wyraziłem nie jestem ekspertem.

Powrót