regulamin strony gdzie użytkownicy będą mogli dodawać teksty

• Autor wątku Autor wątku luk@s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luk@s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Tworze stronę na, której każdy będzie mógł dodać opis swojej strony i dać do niej link(coś podobnego od katalogu, choć nie będzie to katalog stron) i chciałbym aby wszystko było legalne. Lecz mam problem jak sporządzić regulamin. Czy ktoś mógłby mi pomóc w bardziej fachowym sporządzeniu regulamin?

co chciałbym osiągnąć?
  1. chciałbym mieć nieodpłatną możliwość korzystania i rozpowszechniania wszelkich treści umieszczonych przez użytkownika, prawo do kopiowania, publikowania, dystrybucji, modyfikacji, przekładu, nawet jeżeli dany użytkownik zrezygnuje z korzystania z serwisu. [/*:m:3cg1ts9f]
  2. chciałbym mieć możliwość cytowania tekstów z dodanej strony(jednorazowo np. do 900 znaków)-oczywiście chodzi mi tutaj nie tylko o aktualne wydarzenia[/*:m:3cg1ts9f]
  3. chciałbym mieć możliwość umieszcza loga/topu danej witryny* na mojej stronie stronie[/*:m:3cg1ts9f]
  4. chciałbym mieć możliwość umieszczania zrzutów ekranu danej witryny na mojej stronie[/*:m:3cg1ts9f]

z góry dzięki za pomoc

*o ile dane logo/top nie jest zastrzeżonym znakiem

Z tego co widzę Pan chciałby wiele rzeczy, ograniczając sie tylko do regulaminu - nie jest to w pełni możliwe.
Oczywiście każdy powinien przed korzystaniem z serwisu zaakceptować jego zasady i ich nie łamać, ale nie można zakazać użytkownikowi usunięcia swoich treści po rezygnacji. Jeśli załóżmy opisy oraz cała strona spełnia cechy utworu to autor może rozwiązać umowę jeśli zagrożone są jego interesy twórcze. W regulaminie może Pan jedynie zaproponować licencje na korzystanie z tych materiałów właśnie przez określenie pól które Pan podał. Aczkolwiek nie jest to przeniesienie praw autorskich a wyłacznie udzielenie Panu licencji przez tych użytkowników.

Cytować można w ramach przewidzianych przez ustawę (zob. temat przyklejony). Pan chce taką zgodę in blanco na dowolne cytowanie... cóż.. To samo tyczy się do znaku, co ważne nie musi być zastrzony znak aby był pod ochroną autorskoprawną, są to dwie niezależne ochrony.
Zrzuty ekranu można traktować w niektórych przypadkach jako prawo cytatu jeśli mają służyć zoobrazowaniu omawianej tematyki.

Podsumowując, może Pan takie coś w regulaminie umieścić, aczkolwiek daje to Panu później w mojej ocenie zbyt duże narzędzia do nadużyć w "imię prawa", zobaczymy czy będą to akceptowali i nie potraktują tego za zbyt rygorystyczny regulamin. Zabronić wycofania swoich treści napewno Pan nie może bo nie są one Pana własnością.

Powrót