regulamin strony internetowej

• Autor wątku Autor wątku TarnoL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TarnoL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mój znajomy zakupił konto premium na ***.pl , problem w tym ze zablokowali mu je bo konto było używane na dwóch IP urządzenia, W ich regulaminie jest napisane :
''Z Konta może korzystać tylko jedna osoba – Użytkownik, który jest założycielem Konta.''
Czy jest to zgodne z prawem ? Podkreślam że zapłacił za to konto.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czyli nic z tym nie może zrobic?

maczysław napisał:
Dlatego złamał? To, że łączył się z dwóch adresów IP nic nie przesądza.

Masz rację, roztargniony jestem. Z jakiegoś powodu myślałem, że odkupił to konto od kogoś innego.

W takim razie niech napisze reklamację.

maczysław napisał:
... To, że łączył się z dwóch adresów IP ...
Lecz jeśli robi to równocześnie może dla nich stanowić taką przesłankę.

Ja często loguję się na różne strony (na tę również) i z komputera, i z telefonu, gdzie mam różne IP. Czasem równocześnie.
To, że się komuś wydaje, czy że jest "przesłanka" nie uprawnia do banowania "bo tak", tym bardziej, gdy usługa była płatna.

maczysław napisał:
... To, że się komuś wydaje, czy że jest "przesłanka" nie uprawnia do banowania "bo tak", tym bardziej, gdy usługa była płatna.
Nie zapominaj, że ten ktoś jest właścicielem i nie wie czy to dokładnie ta sama osoba loguje się z różnych IP. Mam prawo zakładać, że tak nie jest.

LeszsekS napisał:
Nie zapominaj, że ten ktoś jest właścicielem i nie wie czy to dokładnie ta sama osoba loguje się z różnych IP. Mam prawo zakładać, że tak nie jest.
Skoro nie ma pewności, że to dwie różne osoby, to nie powinien tego zakładać.

maczysław napisał:
Skoro nie ma pewności, że to dwie różne osoby, to nie powinien tego zakładać.
To już należy do jego oceny, ma podstawy aby tak sądzić.

Czyli tak. Korzystam z płatnej usługi. Administrator mi zamyka konto "bo tak", bo jemu się wydaje, że udostępniłem konto innej osobie, podczas gdy po prostu korzystałem z usługi na różnych urządzeniach z innym IP.
I to niby jest w porządku?

maczysław napisał:
... bo jemu się wydaje, ...
Nie jemu się wydaje, tylko ma podstawy sądzić, że z konta równocześnie korzystają dwie osoby. Reszta to już szczegóły techniczne bo jeśli te urządzenia są w zasięgu jednej sieci np. wifi to mają ten sam IP. Zatem ma podstawy przypuszczać, że urządzenia znajdują się w różnych miejsca równocześnie.

W telefonie mam zasięg mobilny, w laptopie wifi domowe. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi jakieś konto zablokowali z tego powodu.
Ale jeżeli tak by się stało w usłudze za którą płacę, to nie darowałbym.
Tak jak pisałem, różne adresy IP, nawet w tym samym czasie, w żaden sposób nie dowodzą, że konto jest używane przez dwie osoby.
Jakaś nadgorliwość admina.

maczysław napisał:
... Jakaś nadgorliwość admina.
Jak zwał tak zwał, ma do tego prawo. Nie ma on możliwości zweryfikowania czy mówisz prawdę, widzi dwa różne IP na tym samym koncie. Skoro regulamin nie dopuszcza takiego użytkowania należy unikać takich sytuacji. Potem wyjaśnienia mogą zając dużo czasu.

Ostatnia edycja:
Kto mi zabroni? :-D W regulaminie coś było o logowaniu z różnych adresów IP? Nie sądzę.

Nie wiem, nie znam tego regulaminu. Skoro na tej podstawie zablokował to coś było na rzeczy.

Powrót