T
tomaszek1983
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 13
Kolega otrzymuje wynagrodzenie do ręki (z legalnego źródła) ja natomiast otrzymuje przelewy na konto (również z legalnego źródła) Chcemy zrobić tak, żebym ja mu co miesiąc robił przelew na konto jakiejś sumy, a on taką samą kwotę zwracałby mi w gotówce. Kwoty byłyby przesyłane w jednym przelewie i byłyby to sumy rzędu 2000 – 3000 zł co miesiąc. Czy takie działanie (regularne) nie zainteresuje US w przypadku kontroli konta mojego lub (prędzej) kolegi? Nie jest to darowizna (choć tak może wyglądać bo US „nie widzi” gotówkowej części transakcji w przypadku kontroli konta kolegi), nie jest to pożyczka, pieniądze na jednym i drugim koncie są legalne i już opodatkowane, oskładkowane zusem. Na gruncie prawa cywilnego jesteśmy dla siebie obcymi ludźmi. Tytuł przelewu: „przelew środków” albo „zasilenie konta”
Co Wy na to?
Uprzedzając pytania: po co takie coś? Ja mam za dużo pieniędzy na koncie i chce je wymienić na gotówkę, natomiast kolega ma ich za mało na koncie. Jeden i drugi bank pobiera opłaty od wpłat i wypłat gotówkowych i chcemy to ominąć
Oczywiście cała zabawa będzie zaczęta, gdy nabiorę choć odrobinę przekonania, że nie będziemy się musieli tłumaczyć przed skarbówką z legalnych czynności (pieniądze tylko zmieniają swoją postać)
Co Wy na to?
Uprzedzając pytania: po co takie coś? Ja mam za dużo pieniędzy na koncie i chce je wymienić na gotówkę, natomiast kolega ma ich za mało na koncie. Jeden i drugi bank pobiera opłaty od wpłat i wypłat gotówkowych i chcemy to ominąć
Oczywiście cała zabawa będzie zaczęta, gdy nabiorę choć odrobinę przekonania, że nie będziemy się musieli tłumaczyć przed skarbówką z legalnych czynności (pieniądze tylko zmieniają swoją postać)