Regularne przelewy między znajomymi. Czy będą przygody z US?

• Autor wątku Autor wątku tomaszek1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomaszek1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Kolega otrzymuje wynagrodzenie do ręki (z legalnego źródła) ja natomiast otrzymuje przelewy na konto (również z legalnego źródła) Chcemy zrobić tak, żebym ja mu co miesiąc robił przelew na konto jakiejś sumy, a on taką samą kwotę zwracałby mi w gotówce. Kwoty byłyby przesyłane w jednym przelewie i byłyby to sumy rzędu 2000 – 3000 zł co miesiąc. Czy takie działanie (regularne) nie zainteresuje US w przypadku kontroli konta mojego lub (prędzej) kolegi? Nie jest to darowizna (choć tak może wyglądać bo US „nie widzi” gotówkowej części transakcji w przypadku kontroli konta kolegi), nie jest to pożyczka, pieniądze na jednym i drugim koncie są legalne i już opodatkowane, oskładkowane zusem. Na gruncie prawa cywilnego jesteśmy dla siebie obcymi ludźmi. Tytuł przelewu: „przelew środków” albo „zasilenie konta”

Co Wy na to?

Uprzedzając pytania: po co takie coś? Ja mam za dużo pieniędzy na koncie i chce je wymienić na gotówkę, natomiast kolega ma ich za mało na koncie. Jeden i drugi bank pobiera opłaty od wpłat i wypłat gotówkowych i chcemy to ominąć:)
Oczywiście cała zabawa będzie zaczęta, gdy nabiorę choć odrobinę przekonania, że nie będziemy się musieli tłumaczyć przed skarbówką z legalnych czynności (pieniądze tylko zmieniają swoją postać)

Jeżeli bank pobiera opłaty za wpłaty i wypłaty, a chcecie tego ominąć, no to nic tylko zmienić bank ;) Po prostu. Poza tym... jeżeli jest to przelew rzędu 2000- 3000 zł to jaki problem by wypłacać co miesiąc taką kwotę z bankomatu? Coś mi dziwnie wygląda ten Twój post. Takie przesyłanie pieniędzy to tak jakbyć chciał coś ukryć albo szukał tzw słupa.... I tak US może sie tym zainteresować tym bardziej teraz przy tych uprawnieniach, które dostał.

MarePi92 napisał:
Jeżeli bank pobiera opłaty za wpłaty i wypłaty, a chcecie tego ominąć, no to nic tylko zmienić bank ;) Po prostu. Poza tym... jeżeli jest to przelew rzędu 2000- 3000 zł to jaki problem by wypłacać co miesiąc taką kwotę z bankomatu? Coś mi dziwnie wygląda ten Twój post. Takie przesyłanie pieniędzy to tak jakbyć chciał coś ukryć albo szukał tzw słupa.... I tak US może sie tym zainteresować tym bardziej teraz przy tych uprawnieniach, które dostał.

No właśnie dla wygody. Zmiana banku to podawanie wszędzie numeru konta itd. Widuję się z kolegą często, zamiast wpłacać pieniądze do banku dawałby mi do ręki. Ja mam tej kasy za dużo na koncie i chce się trochę jej pozbyć. Obopólna korzyść. I niczego nie chcemy ukryć, tu wszystko jest legalne, ale rozumiem klimat. Wszyscy winni, dopóki nie udowodni się niewinności:(

nie jest to pożyczka
Według mnie to pożyczka lub depozyt nieprawidłowy (rodzi takie same skutki podatkowe jak przy umowie pożyczki). Ciekawe na jaką czynność powołasz się podczas ewentualnej kontroli skarbowej.
Jeden i drugi bank pobiera opłaty od wpłat i wypłat gotówkowych
Ale od wpłat we wpłatomacie nie pobierają. Nie myśl że w US siedzą sami idioci i łykają wszystko co im podasz.

Reset321 napisał:
Według mnie to pożyczka lub depozyt nieprawidłowy (rodzi takie same skutki podatkowe jak przy umowie pożyczki). Ciekawe na jaką czynność powołasz się podczas ewentualnej kontroli skarbowej.

Nie znałem pojęcia depozytu nieprawidłowego. Jeśli dobrze zrozumiałem w tej sytuacji ewentualne konsekwencje poniósłby mój kolega odbierając taki "depozyt"

Reset321 napisał:
Ale od wpłat we wpłatomacie nie pobierają. Nie myśl że w US siedzą sami idioci i łykają wszystko co im podasz.

Ciężko mi zrozumieć logicznie co takiego złego chcieliśmy zrobić. Ale jak spojrzę na to po polsku... to jakie to teraz wyraźne:-D

Może napisz jaki to bank pobiera opłaty za wypłatę i wypłatę z bankomatu (swojego, nie obcego banku) bo też mi to raczej pachnie jakimś lewym interesem.

Pejotwroc napisał:
Może napisz jaki to bank pobiera opłaty za wypłatę i wypłatę z bankomatu (swojego, nie obcego banku) bo też mi to raczej pachnie jakimś lewym interesem.

Twierdzę dokładnie to samo.... Też napisałem w zaraz w drugim poście, że coś to dziwnie wszytsko wygląda. Dla mnie to coś jest nie halo i tyle...

Powrót