Regulowanie należności. Bolączka polskich przedsiębiorców

• Autor wątku Autor wątku webJ@cob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

webJ@cob

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry wszystkim,

Chciałbym się Państwa poradzić w sprawie wierzytelności. Mam klientów, od których nie mogą wyegzekwować płatności za usługi (wystawione rachunki). Terminy przekraczają już 45 dni od daty terminu płatności.

Pytanie 1
Jak wygląda sytuacja z naliczaniem odsetek karnych?
Czy mam do tego pełne prawo?
Gdzie mogę znaleźć informacje na temat wysokości stopy procentowej takich odsetek.

Pytanie 2
Czy trzeba spełnić dodatkowe warunki przy przekazaniu sprawy do Krajowego Rejestru Dłużników i na ile jest to skuteczna metoda odzyskania należności?

Z poważaniem,
Jakub M.

1. Masz prawo do odsetek ustawowych, ale musisz sam je wyliczyć i wysłać kontrahentom wezwanie do ich zapłaty, np. w formie noty odsetkowej. Zapomnij, że naliczą je sobie sami.
Ich wysokość możesz znaleźć między innymi tu: Odsetki > Wskaźniki > Kalkulatory i wskaźniki > Serwis dla firm msp.money.pl (to ta tabela niżej, "odsetki ustawowe", nie ta wyżej, z podatkowymi).

2. Na pewno możesz wystąpić do sądu. Odnośnie KRD nie mam żadnych informacji, przykro mi.

Wszelkie informacje o KRD znajdzie Pan na ich stronie:

Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej SA - Strony Informacyjne KRD BIG SA

Ogólnie:
* należność powyżej 200zł/klient indywidualny lub 500zł/firma,
* czas wymagania świadczenia co najmniej 60 dni
* upłynął co najmniej miesiąc od wysłania listem poleconym (najlepiej za poręczeniem odbioru), na adres dłużnika, wezwania do zapłaty zawierającego ostrzeżenie o zamiarze przekazania informacji do biura.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz i pozdrawiam.

Powrót