Rehabilitacja

• Autor wątku Autor wątku monia0011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monia0011

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Jestem osobą bezrobotną,zarejestrowaną w urzędzie pracy.2 tygodnie temu moja córka się poparzyła,leżałyśmy w szpitalu prawie 2 tygodnie,mała miała przeszcep skóry,dziś byłam na zdjęciu opatrunku i zostałyśmy skierowane na rehabilitacje,która ma się zacząc 23 czerwca.Lekarka mi powiedziała,że mam się udac do zusu wziąśc druk na jakieś dofinansowanie do rehabiliacji i z tym drukiem do niej wrócic,mówiła,że zus będzie płacił mi za rehebilitację.I tu moje pytanie czy faktycznie tak jest?czy coś mi się należy skoro jestem osobą bezrobotną?
Sama również jestem w podobnej sytuacji,ponieważ mam poważnie złamaną nogę od marca cały czas jestem w gipsie i tak prawdopodobnie zostanie jeszcze 3 miesiące.Mi też należą się jakies pieniążki z zusu,jakies odszkodowanie czy coś podobnego?Proszę o podpowiedz,bo w tych sprawach jestem nie obeznana.

Czy ktoś mógłby mi pomóc i odpowiedziec?

Istnieje takie coś jak Prewencja rentowa - ZUS wypłaca rentę w przypadku niezdolności do pracy, ale jeżeli istnieje możliwość rehabilitacji i osoba taka będzie mogła pracować po rehabilitacji (nie będzie pobierała renty) to ZUS kieruje na Rehabilitację.

Można o tym poczytać na stronie ZUS.

Prewencja rentowa

Jest też możliwość dofinansowania na Rehabilitację (Świadczenie rehabilitacyjne):

Świadczenie rehabilitacyjne

Powrót