Rejestr akcjonariuszy a dane osobowe

• Autor wątku Autor wątku romek55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

romek55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Posiadam kilka akcji w spółce SA i ostatnio dostałem od nich wezwanie do podania swojego nr pesel oraz nr dowodu osobistego dla firmy, która będzie prowadzić nasz rejestr akcjonariuszy.

Jak rozumiem teraz dane każdego akcjonariusza będą ogólnie dostępne. Czy faktycznie podawanie nr dowodu ma jakieś uzasadnienie oprócz tego, że oszuści biorący chwilówki będą mieli używanie? Przecież nr pesel w dostateczny sposób jednoznacznie identyfikuje daną osobę i chyba nie potrzeba do tego dodatkowo nr dowodu, który przecież wymieniamy.

Interesuje mnie również czy wysyłając takie żądanie firma nie ma obowiązku podać wszystkich danych firmy przetwarzającej moje dane osobowe i wpisania klauzuli że wyrażam zgodne na przetwarzanie moich danych?

Art. 328 z indeksem 3 ust. 1 punkt 5 Kodeksu spółek handlowych
Rejestr akcjonariuszy zawiera:
Nazwisko i imię albo firmę (nazwę) akcjonariusza oraz adres jego zamieszkania albo siedziby albo inny adres do doręczeń, a także adres poczty elektronicznej, jeżeli akcjonariusz wyraził zgodę na komunikację w stosunkach ze spółką i podmiotem prowadzącym rejestr akcjonariuszy przy wykorzystaniu poczty elektronicznej;
Nie widzę informacji na temat nr PESEL ani dowodu, może ktoś mnie poprawi bo coś przeoczyłem

zazwyczaj podmioty prowadzące rejestry proszę jedynie o pesel. Samo imię i nazwisko nie wystarczą bowiem takiej instytucji na jednoznaczne zidentyfikowanie akcjonariusza. Takie wrażliwe dane, jak np. jak nr dowodu osobistego czy numer PESEL, nie będą dostępne dla pozostałych akcjonariuszy.

Powrót