Rejestr Dłużników Niewypłacalnych a kolejne zajęcie

• Autor wątku Autor wątku Adenium
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adenium

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie.

Mam taki problem:

Prowadziłam działalność gospodarczą i przez moją chorobę narobiłam sobie długów. Mam kilku wierzycieli.

W lutym tego roku poprzez zobowiązanie wyjawniłam w sądzie swój majątek, a raczej jego brak.
W wyniku tego wpisano mnie do Krajowego Rejestru Dłużników Niewypłacalnych.

I teraz dostałam zawiadomienie, o czynnościach egzekucyjnych komornika z tytułu innej egzekucji.

I chciałam zapytać, jak to się ma do w/w wpisu do KRDN.
Skoro Sąd po rozpoznaniu wpisał mnie do tego rejestru to dlaczego inny komornik prowadzi czynności egzekucyjne ?

Bardzo prosze o pomoc / odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Adenium napisał:
Skoro Sąd po rozpoznaniu wpisał mnie do tego rejestru to dlaczego inny komornik prowadzi czynności egzekucyjne ?
Dlatego, że któryś z Pani wierzycieli mu to zlecił. Próbuje odzyskać swoje pieniądze. A może Pani sytuacja finansowa poprawiła się znacząco od lutego? Może dostała Pani spadek, albo wygrała w Totka?
Chyba myli się Pani wpis do KRDN z ogłoszeniem upadłości.

Adenium napisał:
I chciałam zapytać, jak to się ma do w/w wpisu do KRDN.

Bez znaczenia.

Adenium napisał:

Bo może, bo musi, bo może uda się coś spieniężyć z ruchomości - przecież można zająć telefon komórkowy, żeby się nie przedawniło i do końca życia lub spłaty ciągnęło się to za dłużnikiem a żeby wierzyciel nie był poszkodowany przez przedawnienie.

Dziękuję za odpowiedzi.

Chciałam jeszcze zapytać,
w dniu i o godzinie kiedy komornik podejmie czynności egzekucyjne nie będzie mnie w domu.
Będą tylko moje dzieci (16 i 18 lat).
Czy w tym przypadku mają obowiązek wpuścić go do domu?

Dziękuję.

Przeczytałam, ale nie do końca rozumiem.

Czy: 'gdy dłużnik chce się wydalić' - czy to oznacza, że dłużnik jest nieobecny?

Z całego art tylko to zwróciło pytającego uwagę ?

Tak, bo w treści nie ma odpowiedzi na moje pytanie.

Proszę skupić się na zdaniu pierwszym ww. artykułu.
Gdy Pani dzieci nie wpuszczą komornika, będzie on mógł zarządzić otwarcie mieszkania przez ślusarza.

Powrót