Rejestr PESEL - odpytanie mojego rekordu przez AOTMiT

• Autor wątku Autor wątku rafmik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafmik

Stały bywalec
Odpowiedzi
891
Witam :)

Jak co roku pobrałem sobie rejestr zapytań na mój temat z bazy PESEL oraz z rejestru dowodów osobistych.

Mam w rejestrze PESEL zapytanie od podmiotu: AGENCJA OCENY TECHNOLOGII MEDYCZNYCH I TARYFIKACJI (AOTMiT).

Jako dopisek przy tym odpytaniu mam:
Udostępnienie danych osoby. W tym przypadku udostępnienie danych z rejestru PESEL
Agencji Ochrony Technologii Medycznych i Taryfikacji nastąpiło w drodze dostępu do
rejestru PESEL za pomocą urządzeń teletransmisji danych, jaki podmiot posiada na
podstawie zgody wydanej przez Ministra Cyfryzacji w formie decyzji z dnia 19 czerwca
2019 r., znak: DSP-V.6501.116.2019 (zmieniona decyzją DZS.WSRP.8501.26.2023 z dnia
22 marca 2023 r. w zakresie zgody na dostęp przez system zewnętrzny) zezwalającej na
dostęp do rejestru PESEL za pomocą urządzeń teletransmisji danych w zakresie
niezbędnym do realizacji ustawowych zadań. Oznacza to, że do realizacji swoich zadań
ustawowych instytucja ta posiada dostęp do danych każdej osoby widniejącej w rejestrze
PESEL.

Czy ktoś może mi napisać jaki mógł być cel takiego zapytania?

Wydaje się że sprawdzają czy podmiot na którym wykonano określono procedurę medyczną i (za którą zapłacono) był w dniu wykonania usługi "żywy".
Ogólnie odpytują tak każdy ubezpieczony PESEL, poddany procedurze medycznej w ramach ubezpieczenia - (wydaje się że) kluczem jest określona wartość usługi medycznej (to tylko moje przypuszczenia) lub robią to cyklicznie.

PS. Ma Pan prawo zapytać AOTMiT o cel przetwarzania / pobrania danych z rejestru PESEL. Tyko raczej ePUAPem2 szkoda pieniędzy na znaczek.

Powrót