rejestracj autobusu z wojska z Danii

• Autor wątku Autor wątku lenorboss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lenorboss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Mam problem z rejestracją pojazdu sprowadzonego z wojska z Danii.
W wydziale komunikacji naczelnik odmówił zarejestrowania pojazdu sprowadzone z wojska ponieważ w wojsku w Danii zresztą jak i w Polsce i innych krajach pojazdy wojskowe policja itp nie wydają dowodu rejestracyjnego przy sprzedaży pojazdu tylko kartkę "Wydanie dokumentu do urzędowej rejestracji pojazdu".
Naczelnik uargumentował to art 72 ust 2 pkt3
2. Wymagania ust. 1 nie dotyczą:

1) pojazdu, który był już zarejestrowany na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej — w zakresie ust. 1 pkt 3;

2) pojazdu zakupionego po przepadku na rzecz Skarbu Państwa lub na rzecz jednostki samorządu terytorialnego — w zakresie ust. 1 pkt 2 i 5;

3) pojazdu zakupionego od Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Służby Celnej lub Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej — w zakresie ust. 1 pkt 5;
powiedział że chodzi o Siły Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej a nie innych państw

czy zrobił to słusznie?
w ustawie nie ma zapisu tyczącego się pojazdów sprowadzanych z wojska z iinnych krajów Unii Europejskiej.
Wedlug mojego rozumowania w tej sytuacji powinno mieć zastosowanie ust pkt 8 2a)
2a. W przypadku pojazdu sprowadzanego z terytorium państwa niebędącego państwem członkowskim Unii Europejskiej, Konfederacją Szwajcarską lub państwem członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym zamiast dowodu rejestracyjnego, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, dopuszcza się przedstawienie innego dokumentu stwierdzającego rejestrację pojazdu, wydanego przez organ właściwy do rejestracji pojazdów w tym państwie.
mimo że należymy wszyscy do unii.
czy ktoś ma jakiś pomysł jak zarejestrować ten pojazd.
Wiem że w innych urzędach rejestrują te pojazdy.

lenorboss napisał:
Wedlug mojego rozumowania w tej sytuacji powinno mieć zastosowanie ust pkt 8 2a)

Dania jest państwem będącym państwem członkowskim ..., więc mim zdaniem przepis ten nie może mieć zastosowania.

W zeskanowanym dokumencie jest wystawionym przez, duński poważny podmiot (odpowiednik polskiej AMW) jest zapis:
Informujemy, że duńskie wojsko nie rejestruje pojazdów przez duńskie organy celne.

Mam przy tym wątpliwości czy fraza: "duńskie organy celne" jest poprawnym tłumaczeniem na język polski a oryginale odnosi ogólnie do duńskich organów administracji publicznej.
Zapis powyższy interpretuję jako zaświadczenie, że ten autobus nie był zarejestrowany ( WP także nie rejestruje pojazdów w organach administracji publicznej) więc miałby tu zastosowanie przepis art. 72 ust 1 pkt. 5
Przepis prawny:

Art. 72. 1. Rejestracji dokonuje się na podstawie:
(...)
5) dowodu rejestracyjnego, jeżeli pojazd był zarejestrowany;
(...)

Duńczycy na piśmie względnie wyraźnie stwierdzają że pojazd nie był zarejestrowany.

Nasuwa mi się osobista konkluzja: latem w 2004 roku zarejestrowałem sprowadzony z Niemiec pomimo braku wówczas wymaganego numeru silnika wymóg ten w polskim prawie został zniesiony dopiero z dniem pierwszego października albo listopada - za radą urzędnika w starostwie wystąpiłem do Ministerstwa u "udzielenie odstępstwa od wymogu prawnego" - na pozytywną odpowiedź czekałem cztery miesiące (mógłbym czekać wówczas czekać tylko dwa tygodnie gdybym za pierwszym razem przesłał wszystkie wymagane wówczas kopie dokumentów.

nie ma że nie był zarejestrowany bo był nr rejestracyjny sił zbrojnych nawet był napisany na kartce.jest napisane że "nie rejestruje przez organy celne" i że "nie istnieją inne dowody rejestracyjne poza tym dokumentem"czyli ten dokument trzeba uznać jako dokument rejestracyjny.
trzeba zwrócić że pierwsza wersja ustawy powstała w 1997 kiedy nie bylismy w unii.
a co do art 72. pkt 5 są właśnie odstępstwa, czyli cały ust.2 w którym nie ma napisanej konkretnej informacji na temat wojska kraju Unijnego.

lenorboss napisał:
czyli ten dokument trzeba uznać jako dokument rejestracyjny.

Wydaje mi się, że oba rozwiązania mogą być poprawne.

Tu może znajdziesz wskazówkę:

C_2007068PL.01001501.xml

Tam się pojawia pojęcie takie jak "nieharmonizowane świadectwo rejestracji"

3.5.2. Pojazdy silnikowe zarejestrowane wcześniej w innym państwie członkowskim

W przypadku pojazdów silnikowych zarejestrowanych wcześniej w innym państwie członkowskim państwo członkowskie dokonujące rejestracji może jedynie wymagać złożenia następujących dokumentów:
a)
dokument oryginalny lub kopia niezharmonizowanego świadectwa rejestracji wydanego w innym państwie członkowskim: wiele pojazdów zarejestrowanych przed 2004 r. wciąż posiada niezharmonizowane świadectwa rejestracji. Prawo wspólnotowe nie wprowadza obowiązku przekazania oryginału lub kopii tego rodzaju świadectwa wydanego w innym państwie członkowskim krajowym władzom rejestracyjnym państwa członkowskiego dokonującego rejestracji. Jednakże Komisja jest zdania, że prawo krajowe może zobowiązywać nabywcę do przedstawienia kopii świadectwa rejestracji wydanego w państwie członkowskim pochodzenia przed zarejestrowaniem pojazdu silnikowego, w celu uniknięcia podwójnej kontroli administracyjnej i ograniczenia przestępstw samochodowych;
b)

zharmonizowane świadectwo rejestracji: jednolite świadectwo rejestracji wydane przez jedno państwo członkowskie musi być uznawane przez pozostałe państwa członkowskie w przypadku powtórnej rejestracji w innym państwie członkowskim (28). Jeśli nabywca kupuje pojazd silnikowy posiadający zharmonizowane świadectwo rejestracji, otrzymuje część I poprzedniego świadectwa rejestracji i część II, jeśli została ona wydana. Część I poprzedniego świadectwa rejestracji i część II (jeśli została wydana) muszą być przekazane władzom rejestracyjnym w państwie członkowskim dokonującym rejestracji, aby władze te mogły wycofać część (części) poprzedniego świadectwa rejestracji. Muszą one w ciągu dwóch miesięcy poinformować władze państwa członkowskiego, które wydało świadectwo, o jego wycofaniu. Poza tym w ciągu sześciu miesięcy od wycofania muszą one na wezwanie zwrócić wycofane świadectwo władzom, które je wydały. Jeśli świadectwo rejestracji składa się z części I i II (29), a części II brakuje, właściwe władze państwa członkowskiego, w którym wymagana jest nowa rejestracja, mogą — w wyjątkowych przypadkach — podjąć decyzję o ponownej rejestracji pojazdu, ale wyłącznie po uzyskaniu od właściwych władz państwa członkowskiego, w którym pojazd był wcześniej zarejestrowany, potwierdzenia — na piśmie lub w formie elektronicznej — że wnioskodawca jest uprawniony do ponownej rejestracji pojazdu w innym państwie członkowskim (30);
c)
świadectwo zgodności krajowe lub WE:

władze krajowe mogą nie żądać świadectwa zgodności WE dla pojazdów zarejestrowanych wcześniej w innym państwie członkowskim, jeśli poprzednie świadectwo rejestracji pojazdu jest w pełni zgodne ze wzorem zawartym w dyrektywie 1999/37/WE. Zgodnie z art. 4 tej dyrektywy świadectwo rejestracji wydane przez państwo członkowskie musi być uznane przez inne państwa członkowskie do celów ponownej rejestracji pojazdu silnikowego w tych państwach,

jednakże władze krajowe mogą zażądać świadectwa zgodności WE dla pojazdów zarejestrowanych wcześniej w innym państwie członkowskim, jeżeli niezharmonizowane świadectwo rejestracji wydane przez inne państwo członkowskie nie umożliwia im wystarczająco precyzyjnej identyfikacji pojazdu silnikowego,

jeśli pojazd silnikowy nie posiada świadectwa zgodności WE, władze krajowe mogą zażądać krajowego świadectwa zgodności;
d)
potwierdzenie zapłaty VAT, jeśli pojazd jest nowy dla celów VAT (patrz: pkt 3.5.1);
e)
świadectwo ubezpieczenia;
f)
świadectwo zdatności do ruchu drogowego, jeśli badanie zdatności do ruchu drogowego jest obowiązkowe w przypadku każdej ponownej rejestracji pojazdów silnikowych zarejestrowanych wcześniej, odpowiednio w tym samym lub w innym państwie członkowskim.

powiedział,
ja mam potencjalnych kupców na autobus i chciałbym ominąć papierologię.
Byłem dzisiaj u niego i powiedział że jak złoże papiery to poprosi o uzupełnienie dokumentów o dowód rejestracyjny i jak mu nie dostarczę to wyda decyzję odmowną. i wtedy zostaje kolegium odwoławcze.i taka przepychanka.

czyli mój dokument jest dokumentem niezharmonizowanym który muszą uznać w wydziale komunikacji? nie znam się dokładnie na terminologii.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
lenorboss napisał:
i wtedy zostaje kolegium odwoławcze.i taka przepychanka.

Tu ma pan poradnik, jak ponaglić urząd

http://forumprawne.org/postepowanie...-zarejestrowac-samochod-bez-zameldowania.html

Tu jak się odwołać http://forumprawne.org/postepowanie...sie-od-decyzji-administracyjnej-poradnik.html

A tu jak ponaglić SKO http://forumprawne.org/prawo-admini...szale-rozpatruje-odwolanie-lub-zazalenie.html

Asertywne podejscie sprawia, że nawiet opieszały urzędnik woli mieć spokój. A deklaracje słowne ulegają zmianie, gdy należy je zdredagować

A co szkodzi napisać do Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju wniosek o udzielenie zgody odstępstwo od wymogu prawnego i na zarejestrowanie pojazdu bez dowodu rejestracyjnego?

Jak pisałem wyżej, przebiłem się w 2004 roku z fabrycznym brakiem numerów silnika kiedy polskie prawo wymagało numer silnika i nie przewidywało fabrycznego jego braku a przewidywało jedynie okoliczności kiedy jego brak był rzeczą wtórną.
Napisałem odręczne pismo załączyłem kopie dokumentów i tłumaczeń ( nie musiałem uwierzytelniać). Wezwano mnie o jedynie dosłanie dokumentacji wówczas obowiązującego "haraczu" jakie zapłaciłem Państwu ... i znaczki skarbowe za 7 złotych.

znalazłem takie cos
II SA/Ke 561/10 - Wyrok WSA w Kielcach z 2010-10-27

co najlepsze to sprawa z naszego wydziału komunikacji.
sytuacja identyczna tylko pojazd z francji i nie z wojska tylko od Biura Sprzedaży Dóbr Państwowych w Tuluzie na aukcji.
Kupując na aukcji (ja tez kupowałem na aukcji) też nie można odmówić rejestracji pojazdu.
pytanie:
Wynika z tego że wydział komunikacji nie moze mi wydac decyzji odmownej jeśli nie napisze do duńskich sił zbrojnych zapytania czy mają dowód rejestracyjny.

czy iśc jutro i złożyć dokumenty i czekać
czy złożyć dokumenty z pismem i powolywac sie na sygnaturę sprawy na dyrektywy unijne?? czy tak mozna?
myślę że sprawa wygrana ale jak to najszybciej zrobic.
SKO sie przychyli do mnie skoro sąd uchylił ich decyzję w 2010 roku?

lenorboss napisał:
Wynika z tego że wydział komunikacji nie moze mi wydac decyzji odmownej

Pewnie wyda, bo tak dla urzednika latwiej, ale po to wskazany wyzej tryb zaskarzenia.
lenorboss napisał:
czy iśc jutro i złożyć dokumenty i czekać

Złożyć dokumenty, a w piśmie przewodnim wskazać te orzeczenie i ponaglać konsekwentnie z poradnikami.

lenorboss napisał:
SKO sie przychyli do mnie skoro sąd uchylił ich decyzję w 2010 roku?

Jeśli nawet nie, to mamy WSA

Powrót