Rejestracja auta z zastawem bankowym

• Autor wątku Autor wątku Tomek1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek1986

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam serdecznie rok temu kupiłem przyczepę gastronomiczną, do tej pory jej nie przerejestrowałem z braku czasu i innych przyczyn, mam jednak dylemat! z tyłu w dowodzie jest wbita pieczątka "zastaw bankowy" problem w tym że ten bank już nie istnieje w Polsce,
a kredyt wnioskując z daty na pieczątce był zaciągnięty w 1998 roku więc na pewno jest już spłacony. Czy w związku z zastawem (który już nie obowiązuje) wydział komunikacji może odmówić mi rejestracji przyczepy? czy są przepisy które to określają?

Wydział komunikacji na pewno Ci odmówi rejestracji ! Musisz miec postanowienie sądu z rejestru zastawów i to uprawomocnione.Właśnie to przerabiałam. Ja miałam kredyt w 2000 roku w 2002 samochód został spłacony, złozyłam stosowny wniosek do Sądu do wydziału gospodarczego rejestru zastawów z prośbą o wykreslenie samochodu z ewidencji.Otrzymałam postanowienie sadu , że dokonali wykreślenia. W ubiegłym tygodniu sprzedałam ten samochód i kupujący nie może go zarejestrować ponieważ na decyzji sądu nie było pieczątki że wyrok jest prawomocny. Dzisiaj już to załatwiłam , mam tę nieszczęsna pieczątkę.Radzę zatem sprawdzić czy samochód jest wpisany do rejesry zastawów, ( możesz to zrobic przez internet ) jeżeli się okaże że ciągle tam figuruje to należy złożyć odpowiedni formularz w sądzie z prośbą o wykreślenie z ewidencji , ale do tego jest potrzebne pismo z banku, że kredyt został spłacony.:x Daleka droga przed tobą,życzę powodzenia i trzymam kciuki:!::smile:

Powrót