rejestracja bezrobotny-brak swiadectwa pracy

• Autor wątku Autor wątku waghabunda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waghabunda

Witam
Chcialabym zarejestrowac sie jako bezrobotna. Ukonczylam LO rok temu. Od sierpnia 2011 roku do pazdziernika tego roku(2013) pracowalam w kilku miejscach na umowy zlecenia. Zadna nie trwala dluzej niz rok. Nie mam zadnych zaswiadczen z pracy, zadnych swiadectw. Czy beda one wymagane przy rejestracji jako bezrobotny? Jesli tak to czy ze wszystkich prac ktore mialam czy tylko z tej ostatniej ( lipiec-pazdziernik) ?
Prosze o odpowiedz.

Ponieważ wykonywałaś pracę w ramach umowy zlecenie, nie otrzymałaś świadectwa pracy. Tak, do przy rejestracji jako osoba bezrobotna należy udokumentować cały przebieg kariery zawodowej (ostatnia to za mało) w taki sposób, aby PUP miał możliwość ustalić prawo do np. zasiłku dla bezrobotnych.
Do rejestracji będą zatem potrzebne rachunki do umów zleceń lub ewentualnie zaświadczenie wydane przez byłego/byłych zleceniodawcę/zleceniodawców dot. okresów świadczenia pracy w wyszczególnieniem wynagrodzeń brutto z wyszczególnieniem czy odprowadzane były składki na Fundusz Pracy.

Rachunki do umów zleceń czyli co dokładnie? Nie wystarczą umowy? Pracowałam w Gdańsku a obecnie mieszkam na Mazowszu, więc trudno będzie mi załatwić jakieś dokumenty z poprzednich prac. A jeśli nie chcę brać zasiłku to i tak muszę te dokumenty składać? Zasiłek przysługuje chyba po roku pracy w jednym miejscu. Chcę się zarejestrować, żeby móc iść do lekarza, by mieć ubezpieczenie. :((

waghabunda napisał:
A jeśli nie chcę brać zasiłku to i tak muszę te dokumenty składać? Zasiłek przysługuje chyba po roku pracy w jednym miejscu. Chcę się zarejestrować, żeby móc iść do lekarza, by mieć ubezpieczenie. :((

Janusz M. napisał:
Nie ma takiego obowiązku.

Jak już napisał Janusz M nie ma obowiązku rejestracji w UP.
Natomiast każda osoba, która jednak decyduje się na jej dokonanie:
1. ma obowiązek przedstawić dokumenty potwierdzające niezbędne do rejestracji m.in. świadectwa pracy i inne dokumenty niezbędne do ustalenia uprawnień (np. rachunki do umów zleceń, zaświadczenia od zamawiających dot. terminu i wysokości wynagrodzenia oraz odprowadzanych składek za świadczenie pracy itp.) - Rozporządzenie MPiPS z dnia 12 listopada 2012 r.w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy;
2. oświadcza, że jest zdolna i gotowa do podjęcia pracy oferowanej przez UP.

Bezpłatne korzystanie bezrobotnego ze świadczeń opieki zdrowotnej to rodzaj "gratyfikacji" czy raczej wsparcia społecznego dla osób bez pracy, które znalazły się w trudnej sytuacji zawodowej, ale chcą czynnie uczestniczyć w poszukiwaniu pracy poprzez usługi UP. Ubezpieczenie zdrowotne nie może być zatem jedynym celem rejestracji.

Ostatnia edycja:
Powrót