Rejestracja czasowa różne miasta

• Autor wątku Autor wątku tomek_byd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek_byd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam!
Mam dość nietypowy problem. Chcę kupić samochód w innym mieście. Samochód jest sprowadzony bez tablic. Najpierw muszę jechać i zobaczyć go w ASO, czy stan jest taki jak deklarowany przez sprzedawcę. Sprzedawca wcześniej ma załatwić wszystkie formalności (tłumaczenia, opłaty) i tablice tymczasowe z OC 30 dniowym.
Czy chcąc rejestrować go u siebie muszę najpierw zwrócić czasowe tablice rejestracyjne do urzędu z którego wziął je sprzedawca? Wcześniej, przed zwrotem muszę dokonać przeglądu zerowego na tych tablicach więc nie wiem czy da się w jeden dzień zrobić przegląd ASO, przegląd zerowy oraz zwrot tablic. Jak bym nie musiał zwracać ich przed rejestracją u mnie to nie musiał bym ryzykować koczowania dwa dni w obcym mieście. Słyszałem jednak, że przy wydawaniu tablic tymczasowych zatrzymywany jest jakiś dokument i nie wiem czy on nie jest konieczny przy rejestracji u mnie. W ogóle czy po kupnie samochodu ja mogę zwrócić tablice tymczasowe czy musi tego dokonać osoba które je brała z urzędu?
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji o takim przypadku gdy następuje zmiana właściciela w czasie rejestracji tymczasowej i rejestracje odbywają się w dwóch różnych miastach. Będę wdzięczmy za pomoc bo sprzedawca nie robił takich rzeczy wcześniej i nie chcę żeby nawet nieumyślnie mnie wprowadzi "w maliny".

Witam serdecznie,

Rejestracji czasowe (czerwone tablice) dokonuje się według miejsca zamieszkania właściciela z uwagi na:
- przejazd pojazdu na badanie,
- przejazd pojazdu z miejsca zakupu do miejsca garażowania,

W przypadku gdy nie zostanie sporządzona umowa zakupu i dotychczasowy właściciel złoży wniosek u siebie w organie rejestrującym wniosek o rejestracje czasową dostanie tablice i pozwolenie czasowe ważne na okres 1 miesiąca (okres trwania może być krótszy). W przypadku czasowej rejestracji na przejazd organ rejestrujący nie ma prawa zatrzymać dokumentów przedłożonych do rejestracji, tylko o taką rejestracje można wnioskować nowy właściciel na podstawie dokumentu zakupu w swoim organie rejestrującym.

W przypadku gdy organ rejestrujący będzie chciał zatrzymać jakichkolwiek dokumenty, trzeba poprosić o podstawę prawną.

W przypadku gdy zostanie zrealizowany cel o który wnioskowaliśmy (badanie albo przejazd), tablice rejestracyjne wraz z pozwoleniem czasowym należy zwrócić do organu wydającego. Do momentu "wyrejestrowania" pojazdu (zdanie oznaczeń) nie ma możliwości dokonania rejestracji.

Witam!

Czy będzie jakiś problem jeśli sprzedający weźmie tablicę podając powód badań technicznych i potem ja od niego kupię samochód i na tych tablicach przetransportuję samochód na kołach do innego miasta, czyli nie do końca zgodnie z celem pozyskania tablic i też dokona tego kto inny niż osoba która brała tablice? Kwestia też czasowego 30 dniowego OC czy jakoś to może ograniczać?
Jeśli tak to będę mógł wrócić na tablicach czasowych obecnego właściciela i po prostu odesłać je kurierem i czekać na potwierdzenie zwrotu przez niego do urzędu. To tańsze niż jazda dwa razy.

Można sprzedać pojazd na PC w przypadku czasowej rejestracji.

Pojazd zarejestrowany musi posiadać ubezpieczenie OC. W momencie zwrotu tablic czerwony i pozwolenia czasowego, pojazd zostanie wyrejestrowany.

Musisz się kontaktować z organem rejestrującym, gdyż raczej powinien zrobić to wnioskodawca. Musi złożyć podanie z informacją ze zwraca dotychczasowe oznaczenia pojazdu wraz z pozwoleniem czasowym.

Powrót