Rejestracja/ czy potrzebne mi jest zaświadczenie ?

• Autor wątku Autor wątku Deran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Deran

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Dotychczas pracowałem jako student na umowę zlecenie (nie dużo, bo zaledwie jakieś 3 miesiące w roku, w nieokreślonych godzinach). W trakcie studiów byłem ubezpieczony w pracy u rodziców. Po zakończeniu studiów z racji braku statusu osoby uczącej się nie mogę już być ubezpieczony w ten sposób. W takim wypadku mam zamiar zarejestrować się w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna, ponieważ pracy będę szukać dopiero w przyszłym roku, a nie chcę być bez dostępu do lekarza na nfz. Moim problemem jest jeden z wymogów na stronie urzędu pracy, który zamieszczam poniżej:​

"Zaświadczenie o okresie pracy z wyszczególnieniem wynagrodzenia brutto za każdy miesiąc oraz informacją czy były odprowadzane składki na ZUS i Fundusz Pracy";
"dotyczy osób, które były zatrudnione: w niepełnym wymiarze czasu pracy, na umowę zlecenie, umowę o świadczenie usług, umowę o pracę nakładczą, umowę agencyjną, w zakładzie karnym"

Z racji, że w trakcie pracy posiadałem status studenta, żadne składki nie były odprowadzane (tylko dochodowy, za który i tak miałem zwrot). Z pracy zrezygnowałem zwykłym wypowiedzeniem umowy i nie otrzymałem żadnego zaświadczenia, które spełniałoby wyżej wymienione wymogi tj. wyszczególnione wynagrodzenie brutto (nie miałem stawki miesięcznej, jedynie stawkę godzinową, ile pracowałem tyle zarabiałem, bez żadnego przymusu, że muszę ileś godzin wyrobić).

Czy teraz mam się udać do byłego pracodawcy, który znajduje się w innym mieście po takie zaświadczenie? Czy wystarczy, że pójdę do miejscowego ZUSu? A może źle zrozumiałem i nie potrzebuje tego zaświadczenia, żeby się zarejestrować jako osoba bezrobotna?

Ostatnia edycja:
Powrót