Rejestracja dziecka w USC, partnerka z Filipin po rozwodzie w Hiszpanii

• Autor wątku Autor wątku dominik1177
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominik1177

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,
jestem z moją partnerką narodowości Filipińskiej od 11 lat. Na Filipinach wzięła ślub w 2006 roku, rozwiodła się w 2014 w Las Palmas. Mieszkaliśmy tam 7 lat, urodził się tam nasz pierwszy syn, który bez problemu przyjął moje nazwisko. Od 4 lat mieszkamy w Polsce, tutaj urodziła się córka i jest straszny problem, ponieważ partnerka nie posiada żadnego dokumentu odnośnie rozwodu, a wymagają tego w USC. Ściągnięcie tej dokumentacji w oryginale i tłumaczenie przysięgłe nie wchodzi w grę ponieważ nie mamy tyle czasu. Czy jest jakiś sposób na uznanie ojcostwa bez dokumentacji rozwodowej?

dominik1177 napisał:
Ściągnięcie tej dokumentacji w oryginale i tłumaczenie przysięgłe nie wchodzi w grę ponieważ nie mamy tyle czasu.
Pozostaje skontaktować się z hiszpańskim odpowiednikiem Urzędu Stanu Cywilnego - prawdopodobnie trzeba będzie zwróćić się o wydanie odpisu aktu małżeństwa pana partnerki. Na takim odpisie powinna być naniesiona wzmianka o rozwiązaniu małżeństwa przez rozwód (taka wzmianka jest umieszczana w urzędu po uzyskaniu przez Kierownika USC informacji z sądu - przynajmniej w Polsce). Według mnie innego sposobu nie ma ponieważ Kierownik USC nie ma zapewnionego dostępu do zagranicznych akt stanu cywilnego.

Powrót