Rejestracja firmy a lokalizacja

• Autor wątku Autor wątku maverick_x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maverick_x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Chcialbym zarejestrowac jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza. Mowiac dokladniej chodzi o sklep internetowy. Jak w takim wypadku bedzie wygladala sprawa z moja lokalizacja? Teoretycznie powinienem chyba zarejestrowac firme w miejscu zamieszkania, natomiast sprawa jest troche bardziej skomplikowana.
Mieszkam z rodzicami, ojciec jest wlascicielem 6/8 dzialki na ktorej mieszkamy. Po 1/8 maja brat i siostra. Czy w takim wypadku moge zarejestrowac firme? Jak wtedy wyglada sprawa lokalizacji? Z tego co wiem, to wymagana jest umowa najmu lokalu, natomiast jak to sie ma do dzialalnosci internetowej?
Dodam, ze nie ma zadnej mozliwosci dogadania sie z rodzenstwem.

Pisze Pan o "działce", a kto jest właścicielem domu, bo chyba działka jest zabudowana?
Może Pan z rodzicami zawrzeć umowę użyczenia.

Calosc jest nie podzielona wiec ojciec jest wlascicielem 6/8 calosci, zarowno dzialki jak i domu, pozostale 2/8 ma rodzenstwo.
Co do umowy z rodzicami nie ma przeszkod, natomiast czy nie przeszkadza to, ze nie sa oni wlascicielami calosci posesji a tylko 6/8? (jak juz pisalem z wlascicielami pozostalych 2/8 nie ma mozliwosci dogadania sie w jakikolwiek sposob)

Ostatnia edycja:
Prosze o wskazowki co w takiej sytuacji

Mój US nie widzi w tym problemu. Proszę zapytać w swoim.

moj tez nie
nic nie chcieli zadnej umowy najmu czy uzyczenia
dzialalnosc prowadzona pod adresem zameldowania i zamieszkania
(w nie swoim lokalu)

Powrót