Rejestracja firmy + praca na pełen etat.

• Autor wątku Autor wątku Pafcio01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pafcio01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Jestem zatrudniony jako instalator wod-kan w przedsiębiorstwie komunalnym. Po pracy często wykonuję dodatkową pracę u klientów. Mieszkam w małym miasteczku i coraz więcej ludzi/firm jest niezadowolonych, że "instalatorzy komunalki podbierają im klientów". Dlatego chciałbym "być legalny" i zafundować sobie spokój i zarejestrować działalność. Kiedyś słyszałem o czymś takim jak firma "na kartę". Było to ograniczone do minimum wszelkie opłaty i wynosiły one ok 100 zł na kwartał. Chciałbym się dowiedzieć czy jest taka możliwość by za jak najmniejsze pieniądze zarejestrować działalność i mieć spokojną głowę? Pozdrawiam

Każdy ma prawo założyć własną działalność gospodarczą, nie potrzebna jest na to niczyja zgoda.
O tym, jak ją założyć pisaliśmy kilkakrotnie.
Co do opłacania podatku od tej działalności, to jest możliwość skorzystania z karty podatkowej. Na kwotę płaconego podatku ma przy tym wpływ nie tylko rodzaj działalności, ale również wielkość miejscowości. Wysokość podatku (miesięczną) ustala Rada Gminy, kwota 100 zł na kwartał jest nierealna.
Oprócz podatku będzie Pan również opłacał składkę ubezpieczenia zdrowotnego zmienianą co kwartał, obecnie była to kwota 212,78 zł. (z tego 183,23 zł jest odpisywane od ustalonej miesięcznej kwoty podatku, a więc gdy ustalony podatek będzie niższy niż 180 zł, to nic Pan nie zapłaci).

czy oprócz składki na ubezpieczenie zdrowotne (w wysokości obecnie 212,78 zł), taka osoba, czyli pracująca na etacie, nie płaci do ZUSu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej, nic innego ?

Ostatnia edycja:
Nie, o ile zarabia brutto co najmniej 1126 zł.

ok. czy dobrze rozumuję?
osoba ma etat na którym zarabia brutto 3000 zł/m-c; ZUS i PIT płaci pracodawca
zakłada DG - opodatkowanie 19%
miesięczne dochody to 1000 zł
co miesiąc osoba płaci:
ZUS : 212,78 zł zdrowotnego i
Urząd Skarbowy : 190zł-183,23= 6,77 zł zaliczki na podatek
w sumie przy 1000 zł dochodu - 219,55 zł

przy czym kwota zdrowotnego do ZUS zmienia się kwartalnie....

czy coś opuściłem w temacie ?

Opodatkowanie z działalności gospodarczej będzie zależało od wyboru:
- zasady ogólne - według skali podatkowej
- ryczałt ewidencjonowany - w tym przypadku 8,5%
- karta podatkowa - od czego zależy pisałem wyżej, ustalana kwotowo w stałej miesięcznej wysokości, a nie procentowo.

Ja bym wybrał ryczałt.

a w temacie wyliczeń comiesięcznych obciążeń?

Powrót