rejestracja i OC samochodu

• Autor wątku Autor wątku ROLNIK2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ROLNIK2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o informację.
Tato przekazał mi w formie darowizny swój 24 letni samochód. Na podstawie umowy darowizny ma zamiar wyrejestrować samochód. Ja natomiast nie mam zamiaru poruszać się tym samochodem, będzie stał on w moim gospodarstwie rolnym. Proszę o poinformowanie mnie czy samochód ten muszę zarejestrować i opłacić OC. Pytam ponieważ posiadam sprzeczne informacje. W wydziale komunikacji powiedziano mi, że nie mam obowiązku rejestracji samochodu, a co za tym idzie opłacania OC, natomiast ubezpieczyciel twierdzi, że mam obowiązek zarejestrować samochód i opłacić OC. i jakie ewentualnie grożą konsekwęcje. :(

Prawda jak zwykle leży pośrodku. :)
WK nie był precyzyjny (a chyba powinien, ale mniejsza z tym). Obowiązek rejestracji nakłada na Pana Ustawa prawo o ruchu drogowym. Ale ponieważ nie ma sankcji za niedopełnienie formalności, można uznać że praktycznie 1:0 dla WK.
Co do ubezpieczenia, to ma Pan obowiązek je wykupić, ponieważ auto jest cały czas zarejestrowane (ojciec zgłosi w WK zbycie, co potocznie zwane jest wyrejestrowaniem, ale to nie to samo). Więc rację ma ubezpieczyciel.

Wynik meczu 1:1.

Jakie sankcje? Kara na rzecz UFG około 2000 zł rocznie.

Powrót