Rejestracja jako bezrobotny - bon na zasiedlenie - umowy zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Marciniszyn2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marciniszyn2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Użytkowników Forum!
Moja sytuacja jest następująca:
chcę zarejestrować się w urzędzie pracy jako bezrobotny, głównie dlatego, że mam spore szanse na otrzymanie tzw. bonu na zasiedlenie tzn. paru tysiecy zł na podjęcie pracy w innym mieście.
5 lipca skończyłem studia mgr (data obrony). Miałem podpisaną umowę zlecenie do 15 lipca. Jednak w lipcu nie wykonywałem już żadnej pracy - umowa była martwa, nie mam jednak żadnego dokumentu poświadczającego ten stan. Problem w tym, że nie mogę go nawet uzyskać, gdyż mój przełożony jest nieosiągalny.
Pytanie jest o to, czy w UP będę miał problemy jeżeli nie przedstawię rachunków do ostatniej umowy. Chodzi generalnie o okres 10 ostatnich dni, gdy już utraciłem status studenta. Do 5 lipca podobno rachunki ich nie interesują, bo jako student i tak nie odprowadzano ode mnie żadnych składek.
Albo inaczej - jak mogę udowodnić, że w lipcu nic nie zarobiłem?

Czy będzie Pani miała problem z rejestracją w tej sytuacji - trudno orzec.

W celu dokonania rejestracji musi Pani udokumentować okres realizacji umowy zlecenie... a czy dokonana Pani tego zaświadczeniem od zleceniodawcy, rachunkami do umów zleceń czy też zwykłym pisemnym oświadczeniem, zależy od Pani PUP.
Po szczegółową informację w tym zakresie (rodzaj dokumentu) odsyłam Panią do swojego PUP.

P.S. Znaczek przy nicku wskazuje na Panią. Proszę o ewentualną korektę.

Ostatnia edycja:
Powrót