rejestracja karty SIM a dane osobowe i handel nimi

• Autor wątku Autor wątku elunia12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elunia12

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam, obecnie operatorzy dają gratisy minut, mb jak się kartę zarejestruje wymagają zgody na przetwarzanie danych np play. Mam pytanie czy jak taką zgodę wyrażę to oni mogą sprzedać je każdemu kto zapłaci za nie ?
Oraz czy są dane których nie mogą sprzedać np pesel zdjęcie dowodu? Podajcie teksty ustawy również. Czy taką zgodę mogę cofnąć?

Ale jak cofnę to tym firmom co już sprzedali to nie zabiorą a te firmy to już mogą znów odsprzedać mimo mojego cofnięcia?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skąd podejrzenie, że operator będzie sprzedawał dane osobowe?
Masz prawo zapytać (a operator ma obowiązek udzielić odpowiedzi) komu dane będą udostępniane.

Jeśli dane osobowe przetwarzane są na podstawie zgody, to taka zgoda może być cofnięta w każdym czasie.

p_a_g napisał:
Skąd podejrzenie, że operator będzie sprzedawał dane osobowe?
Masz prawo zapytać (a operator ma obowiązek udzielić odpowiedzi) komu dane będą udostępniane.

Jeśli dane osobowe przetwarzane są na podstawie zgody, to taka zgoda może być cofnięta w każdym czasie.

dane osobowe ciekną od partnerów, partner operatora loguje się codziennie na 1 numer i spisuje dane osobowe, spisuje dane abonentów zgłaszających się do salonu, przez rok można zebrać całkiem pokaźną bazę, a potem kwitnie handel tymi danymi, wystarczy w google wpisać: dane osobowe osób prywatnych sprzedam

Powrót