Rejestracja na bezrobociu po szkole ?

• Autor wątku Autor wątku Gy0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gy0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam otóż stosunkowo nie dawno skończyłem szkołę 4-letnie technikum handlowe, w obecnym czasie czekam na zakończenie matur oraz egzamin zawodowy który mam dopiero pod koniec czerwca.
I kieruję do was kilka pytań:
1. Czy będąc nadal ubezpieczonym w szkole, mogę pójść zarejestrować się na bezrobocie ?
2. Czy lata spędzone w szkolę liczą sie do lat pracy ? (czytałem gdzies o tym ale nie wiem czy to prawda ?)
3. Czy jest szansa na jakis zasiłek czy cos w tym stylu za praktyki zawodowe odbytę podczas edukacji w szkole na 2 i 3 roku ?
z góry dziekuję za odpowiedz

1. jeżeli szukasz pracy to tak
2. tylko do wymiaru urlopu
3. nie

Gy0 napisał:
1. Czy będąc nadal ubezpieczonym w szkole, mogę pójść zarejestrować się na bezrobocie ?
Uzupełniając odpowiedź Piffko
Mezczyzna.gif
dodam, że ubezpieczeniem zdrowotnym z PUP zostaniesz objęty automatycznie od dnia rejestracji jako osoba bezrobotna, zatem nie ma możliwości od tego dnia korzystania z ubezpieczenia szkoły.

Rozumiem ale czy jeżeli bede ubezpieczony jako bezrobotny to tracę coś na tym ? Przede mną jeszcze kilka egzaminów ale chciałbym też oczekiwać na praće czy to nie bedzie kolidować ze sobą czy coś w tym stylu ? Jeżeli coś mylę badz piszę bez sensu to wybaczcie ponieważ jestem młody głupi i nie znam się na owych sprawach :p

Po prostu ubezpieczenie zdrowotne ze szkoły ustanie z chwilą rejestracji jako osoba bezrobotna i zostanie zastąpione przez ubezpieczeniem z PUP.

Powrót