rejestracja na bezrobociu

• Autor wątku Autor wątku one80ty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

one80ty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
chciałbym się zapytać o możliwość uzyskania wpisu do ewidencji osób bezrobotnych w celu złożenia wniosku o uzyskanie dofinansowania do kosztów związanych z rozpoczęciem działalności gospodarczej.
Mianowicie, czy będąc osobą poniżej 26 roku życia, i posiadając status studenta dziennego, z tym że już nie studiuje (skończyłem wszystkie zajęcia i oczekuje tylko na termin obrony) mogę uzyskać status osoby bezrobotnej? Od uczelni uzyskałem informacje że po zakończeniu ostatniego semestru studiów nie ma możliwości zmiany trybu ze stacjonarnego na zaoczny.

Gdy zda Pan egzamin dyplomowy, nie będzie pan już posiadał statusu studenta, wówczas będzie pan mógł zarejestrować się jako osoba bezrobotna. Niestety, do czasu utraty statusu studenta pozbawiony jest pan możliwości rejestracji w urzędzie i tym samym ubiegania się jako osoba bezrobotna o jednorazowe dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Nic nie szkodzi jednak by do czasu obrony pobrał Pan wniosek ze strony właściwego dla siebie PUPu i próbował go wypełnić.

Powrót