Rejestracja pojazdu - pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia

• Autor wątku Autor wątku faflik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

faflik

Użytkownik
Odpowiedzi
33
witam
złożyłem papiery o rejestrację pojazdu
nie złożyłem (tak twierdzi organ) jednego z dokumentów wymienionych w art. 72 pkt. 1 Prawo o ruchu drogowym (opłaty)
Organ wezwał mnie do złożenia w/w dokumentu w terminie 7 dni.
napisał :
Nie dostarczenie brakującego dokumentu (...)spowoduje pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia.

Napisałem odwołanie od wezwania (gdyż stwierdziłem iż taki dokument został dołączony).

po tygodniu dostałem pismo że :
Uprzejmie informujemy, że Pana pismo (...) nie spełnia wymogów określonych w wezwaniu (...). W związku z powyższym Pana wniosek (...) pozostawiony zostaje bez rozpoznania.

Czy Starosta miał prawo pozostawić wniosek bez rozpoznania czy powinien wydać decyzję odmawiającą rejestracji pojazdu?

Na podstawie jakich przepisów organ mógł się tak zachować.

faflik napisał:
Napisałem odwołanie od wezwania (gdyż stwierdziłem iż taki dokument został dołączony).

Czy może pan udowodnić, że dołączył pan dokument potwierdzający uiszczenie opłaty?

w wezwaniu mam:
Do wniosku załączył Pan dowód wpłaty i pismo potwierdzające wniesienie przez Pana wpłaty 500 zł na rzecz NFOŚiGW z tytułu wprowadzenia w/w pojazdu na terytorium kraju.
Pic polega na tym, że opłatę wnosi wprowadzający (czyli niby ten od którego kupiłem - według urzędu a nie ja).
problem opisałem tu :
http://forumprawne.org/postepowanie...-recyklingowa-odmowa-rejestracji-pojazdu.html

tu chcę tylko wiedzieć :
Czy Starosta miał prawo pozostawić wniosek bez rozpoznania czy powinien wydać decyzję odmawiającą rejestracji pojazdu?

Miał prawo pozostawić bez rozpoznania w oparciu o art 64 par. 2 kpa

§ 2. Jeżeli podanie nie czyni zadość innym wymaganiom ustalonym w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w terminie siedmiu dni z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania.

Powrót