Rejestracja pojazdu przez cudzoziemca - Ważne pytanie

• Autor wątku Autor wątku DIMON
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DIMON

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.
Jestem obywatelem Kazachstanu. W Polsce zamieszkuję na podstawie Karty czasowego pobytu, zameldowanie posiadam też czasowe.
Pytanie dotyczy rejestracji samochodu w Polsce przeze mnie. Właściwie to już posiadam to auto od dawna, ale problem polega na tym że, kolejna Karta pobytu mi się kończy niedługo, i w tej chwili nie za bardzo będę mógł ją sobie przedłużyć (po prostu nie wyrobię się w odpowiednim terminie). Dodatkowo posiadam Kartę Polaka, dlatego myślałem (żeby móc dalej mieszkać w Polsce) wyrobić sobie za granicą wizę krajową długoterminową "D" (z Kartą Polaka to robi się bez problemów).
W dowodzie rejestracyjnym samochodu, zawsze dostaje pieczątkę o długości ważności mojej Karty pobytu.
A więc pytanie brzmi następująco: Posiadając wizę krajową długoterminową "D" zamiast Karty czasowego pobytu, + do tego oczywiście zameldowanie czasowe, czy będę mógł posiadać samochód, a właściwie czy dostanę pieczątkę do dowodu rejestracyjnego pojazdu o przedłużeniu mojego pobytu (ponieważ bez tej pieczątki dowód rejestracyjny nie jest ważny) zgodnie z Wizą a nie, jak to zazwyczaj robię, Kartą pobytu? Czy wiza krajowa długoterminowa "D" upoważnia mnie do posiadania samochodu?
Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

Powrót