Rejestracja pojazdu wyrejestrowanego na stałe przed 1997 rokiem

• Autor wątku Autor wątku Mateusz_R_M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz_R_M

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
czy jest możliwość ponownego zarejestrowania motoroweru, który był na stałe skreślony z ewidencji pojazdów 31.12.1996 roku?

Mam Jawę 50, która była na stałe wyrejestrowana właśnie 31.12.1996. Posiadam dowód rejestracyjny ze stosowną adnotacją oraz umowę kupna sprzedaży pomiędzy właścicielem wpisanym w dowód rejestracyjny a moim ojcem. Posiadam też akt poświadczenia dziedziczenia po moim zmarłym tacie.

Czy jest możliwa rejestracja takiego motoroweru? Czy wymaga to wizyty u rzeczoznawcy i uznania pojazdu jako pojazd unikatowy?

Zależy mi na rejestracji na "białych" tablicach, jako pojazd użytkowy, nie zabytkowy.

Według mojej wiedzy bez rzeczoznawcy się nie obejdzie, ale wolę się upewnić. Procedurę rejestracji na zabytek mniej więcej znam, ale to ostateczność, zależy mi na zarejestrowaniu jako normalny pojazd.

Edycja: Nie posiadam tablicy rejestracyjnej, nie wiem czy stanowi to problem przy rejestracji.

Z góry dziękuję za pomoc.

Z poważaniem,
Mateusz.

Ostatnia edycja:
Nie da się takiego pojazdu zarejestrować na tablice normalne jeżeli był wyrejestrowany. Pojazdy wyrejestrowane na stałe nie podlegają ponownej rejestracji - możliwość jest jedynie zarejestrowanie na zabytek (w twoim przypadku).

Powrót