Rejestracja pojazdu zakupionego od syndyka

• Autor wątku Autor wątku arti123456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arti123456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!

Mam problem z rejestracją samochodu. Kupiłem go od Syndyka (umowa kupna-sprzedaży między mną a Syndykiem po upadłości konsumenckiej). W dowodzie rejestracyjnym jako współwłaściciel jest wpisany bank. Przez to wydział komunikacji nie chce zarejestrować samochodu tłumacząc to tym, że muszą mieć z banku jakieś potwierdzenie, że nie roszczą do niego praw. Ja takiego dokumentu nie mam, syndyk też. Natomiast w umowie zakupu mam taki zapisy:

"Współwłaścicielem pojazdu jest (dane banku). Sprzedający [Syndyk] posiada uprawnienie do jego wyłącznego rozporządzenia przedmiotem umowy a prawa Współwłaściciela zostaną zaspokojone z ceny sprzedaży zgodnie z przepisami ustawy Prawo upadłościowe i naprawcze. Po dokonaniu transakcji Syndyk sporządzi odrębny plan podziału sumy uzyskanej ze sprzedaży uwzględniający prawo Współwłaściciela na zbytej rzeczy"

"Sprzedaż dokonywana przez Syndyka ma skutki sprzedaży egzekucyjnej. Kupujący nabywa pojazd w stanie wolnym od obciążeń w zakresie określonym w art. 313 Prawa upadłościowego i naprawczego."

"Sprzedający działając w imieniu własnym lecz na rachunek upadłego przenosi na rzecz Kupującego własność pojazdu określonego w punkcie 1 niniejszej umowy za kwotę określoną w $3 niniejszej umowy, którą Sprzedający otrzymał w całości na rachunek masy upadłości [dane upadłego] w dniu 02.02.2017."

Czy te zapisy są wystarczające do tego, żeby urząd zarejestrował ten samochód? Czy faktycznie muszę mieć jeszcze coś z banku? Proszę o pomoc.

Powrót