Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Witam wszystkich i zycze wszystkiego najlepszrgo w 2014 roku
miezkam od 9 miesiecy w niemczech i planuje zakup samochodu osobowego.moje pytanie brzmi:czy moge zarejestrowac samochod na siebie w polsce zeby uniknac wysokich oplat za ubezpieczenie czy jednak w niemczech.obywatelstwo i meldunek staly mam w polsce, w niemczech mam tymczasowy. dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Polak za granica
Kombinowanie.
Niektorzy Polacy kombinuja oczywiscie chcac sie wywinac z wszelkich mozliwych kosztow nie narazajac sie przy tym na wspomniane wyzej kary. Czesc porusza sie po Niemczech samochodami, ktorych wlascicielem jest osoba zameldowana i zamieszkujaca jedynie w Polsce. Osoby te woza przy sobie umowe uzyczenia pojazdu od wlasciciela. Tylko jest jeszcze jedno pytanie: czy zwolni to oficjalnego wlasciciela od odpowiedzialnosci w razie wypadku? Co na to ubezpieczyciel? Czy wie, ze auto zostalo uzyczone za granice? Czy nie odmowi wyplaty ubezpieczenia? Albo bank (jesli auto jest w kredycie), czy wyrazil zgode na to, aby osoba trzecia uzytkowala auto poza granicami Polski? No i jeszcze jedno, jesli z jakiegos powodu (czego nikomu nie zycze) dojdzie do wypadku smiertelnego lub o wiekszych konsekwencjach finansowych, gdzie w gre wejdzie spora odpowiedzialnosc finansowa wlasciciel samochodu bedzie chcial sie liczyc z tym, ze takze i on moze byc pociagniety do odpowiedzialnosci, jesli np. kontrola wykaze, ze auto bylo w jakims stopniu niesprawne? Przeciez sam wlasciciel samochodu w zasadzie nie widuje i nie wie w jakim jest stanie a kierowca, ktory nim jezdzi moze nie poinformowac o problemach technicznych, bo zwyczajnie zapomni albo o nich nie wie