Rejestracja praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku xxxxabcdxxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
X

xxxxabcdxxxx

Zbanowany
Odpowiedzi
80
W USA istnieje możliwość rejestracji praw autorskich do utworu, która może tam posłużyć jako dowód w sprawie sądowej. Czy polskie sądy respektują jako dowód rejestrację utworu za granicą?

To już pytanie do konkretnego Sądu, a ten ocenie dowody według własnego uznania.

PS.
xxxxabcdxxxx napisał:
W USA istnieje możliwość rejestracji praw autorskich do utworu, ...
W Polsce istnieje możliwość sądowego ustalenia istnienia praw autorskich.

Art. 189 Kodeksu postępowania cywilnego.

A co w przypadku, gdy jako dowód autorstwa przedstawię pliki i powołam się na daty ich modyfikacji (wyprzedzające np. rejestrację moich utworów przez złodzieja), a oskarżony podważy wiarygodność dowodu, mówiąc, że daty mogły zostać zmodyfikowane programem. Czy wtedy ja muszę wykazać, że daty są autentyczne, czy oskarżony, że nie są?

Czy nasuwa się zatem Wam jakiś pomysł na dowód posiadania praw autorskich, którego autentyczności nie będzie można podważyć albo taki, który sądy najczęściej w takich sprawach uznają?

Ostatnia edycja:
ale chodzi o zabezpieczenie się na przyszłość, czy tez juz pojawił się jakiś konflikt?
W moim fachu praktykuje się wysyłanie do siebie listów poleconych z dokumentacją pracy twórczej i efektem ( i nie otwieranie ich!)

Drugim sposobem jest podsuniecie osobie , ktorej pokazuje sie prace oświadczenia że zapoznała się z pracami, przykłady prac stanowią załączniki do oświadczenia i w miarę możliwości na nich też warto poprosić o podpis.
Natomiast dochodzenie praw w sadzie to już wyższa szkoła jazdy i niestety tak sobie u nas funkcjonuje, prokuratury za tym nie przepadają i cieżko sprawę w ogóle wprowadzić na wokandę.

Mozesz poprosic o wyznacznie przez sad biegłego , ktory oceni czy pliki były zmodyfikowane.

Dziękuję za odpowiedź. Zabezpieczam się na przyszłość, bo jestem inwigilowany przez "sąsiadów" powiązanych ze służbami, którzy lubią mieć prawo do wszystkiego (generowanie fałszywych dowodów to ich konik).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót