rejestracja redakcji

• Autor wątku Autor wątku rainingman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rainingman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

posiadam popularny portal internetowy. Słyszałem, że należy w sądzie taki portal zarejestrować jako redakcję.

Nie znalazłem jednak nic, co pomogłoby mi to uczynić. Jakie warunki trzeba spełnić, by zarejestrować portal? Jakie dokumenty, wnioski złożyć? Czy za to coś się płaci?

Gdzie uzyskam jakieś informacje na ten temat?

Dziękuję za odpowiedź. Męczy mnie jeszcze kilka spraw.

Art. 20.
[Rejestracja sądowa]

1. Wydawanie dziennika lub czasopisma wymaga rejestracji w sądzie wojewódzkim właściwym miejscowo dla siedziby wydawcy, zwanym dalej "organem rejestracyjnym". Do postępowania w tych sprawach stosuje się przepisy Kodeksu postępowania cywilnego o postępowaniu nieprocesowym, ze zmianami wynikającymi z niniejszej ustawy.

2. Wniosek o rejestrację, o której mowa w ust. 1, powinien zawierać:
1) tytuł dziennika lub czasopisma oraz siedzibę i dokładny adres redakcji,
2) dane osobowe redaktora naczelnego,
3) określenie wydawcy, jego siedzibę i dokładny adres,
4) częstotliwość ukazywania się dziennika lub czasopisma.

3. Postanowienia zarządzające wpis do rejestru sąd uzasadnia tylko na wniosek.

4. Wydawanie dziennika lub czasopisma można rozpocząć, jeżeli organ rejestracyjny nie rozstrzygnął wniosku o rejestrację w ciągu 30 dni od jego zgłoszenia.

Czy taki wniosek muszę przygotować sam zawierając w nim wszystkie opisane informacje czy znajdę gdzieś wzór, formularz, który wystarczy uzupełnić?

Czy tytuł, siedziba i adres dziennika może być taki sam jak wydawcy?

Portal, w którym newsy, artykuły pojawiają się w nieregularnych odstępach czasu uznaje się za dziennik czy czasopismo?

Czy jeżeli prowadzę portal od dwóch lat i dopiero teraz zamierzam zarejestrować redakcję w sądzie mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności?

Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania.

rainingman napisał:
Czy taki wniosek muszę przygotować sam zawierając w nim wszystkie opisane informacje czy znajdę gdzieś wzór, formularz, który wystarczy uzupełnić?
wniosek powinien być dostępny w sądzie. Przykład:--> http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=4&ved=0CC0QFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.so.torun.pl%2Fupload%2Ffile%2FWzory%2520pism%2520IC%2FWZOR_NR_6_Wniosek_o_rejestracje_czasopisma_lub_dziennika.doc&ei=XOx8TKjgNIH48AbD9OGHCA&usg=AFQjCNHTwR5nts8xtCCGHgtogn1QFJNTAQ.
Czy tytuł, siedziba i adres dziennika może być taki sam jak wydawcy?
myślę, że tak.
Portal, w którym newsy, artykuły pojawiają się w nieregularnych odstępach czasu uznaje się za dziennik czy czasopismo?
trzeba samemu rozstrzygnąć. Choć uważam, że w przypadku serwisów internetowych ma to wtórne znaczenie - nigdy przecież nie wiadomo, z jaką częstotliwością będą pojawiać się materiały...
Czy jeżeli prowadzę portal od dwóch lat i dopiero teraz zamierzam zarejestrować redakcję w sądzie mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności?
to jest ustawa pamiętająca stan wojenny, w tej chwili to raczej formalność... choć oczywiście ułatwia ona w pewnym zakresie życie (jak możliwość legalnych przedruków), czy zabezpiecza przed posądzeniami konkurencji o nieuczciwą konkurencję...

Super, bardzo dziękuję. W teorii wydaje się proste, oby też takie było w praktyce ;)

Powrót