rejestracja samochodu na inną osobę niż kupujący/ ubezpiecznie OC

• Autor wątku Autor wątku Moniaa1331
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Moniaa1331

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
dzień dobry,
mam taką sytuację, że kupiłam samochód (swój pierwszy), zamiast umowy kupna-sprzedaży mam fakturę, bo sprzedawca ma firmę. Samochód ma ważne OC do listopada, a ja ma 26 urodziny w grudniu...daliśmy z tatą ciała i fakturę podpisałam ja. Pierwsze pytanie: czy jest możliwość zarejestrowania samochodu na tatę i np mnie jako drugiego kierowcę pomimo tego, że tylko mój podpis widnieje na fv? Ze względu na wysokie koszta OC dla młodych kierowców (nie dowiedzieliśmy się przez zakupem auta, że do 26 rż te koszty są znacznie wyższe) stwierdziliśmy, że do listopada pojedziemy z OC taty, potem znajdziemy jakieś krótkoterminowe ubezpieczenie (np. 3 miesięczne jeśli będzie możliwość) a kolejne wezmę już normalnie na rok na siebie. Czy jeśli będę musiała zarejestrować auto na siebie, to jest możliwość, aby korzystać z OC taty z tymi niższymi opłatami?

PS. nie mogłam znaleźć grupy z pytania odnośnie rejestracji samochodu, dlatego przepraszam jeśli ten temat nie powinien trafić tutaj

Jak wystawił fakturę VAT to powinnien wpisać pełne dane kto kupił i kto sprzedaje.l Jedyna opcja to skontaktować się ze sprzedającym by skorygował fakture vat i wpisał Pani taty dane.
Ewentualnie można dać darowizne części auta nawet 1% i tata wskaże, że będzie głównym kierowcom, a Pani mniej będzie użytkowała.

wolałabym uniknąć kontaktu z tym sprzedającym, bo trochę nas wprowadził w bambuko...ale to już nieistotne.. Chciałabym dopytać o darowiznę, w jaki sposób to zrobić?

Normalna umowa o darowizne części pojazdu, w przypadku pierwszego stopnia pokrewieństwa, czyli np. tata-córka nie płaci się podatku od darowizn.

w sensie w jakiej kolejności mam działać? nie byłam jeszcze w wydziale komunikacji zarejestrować auto ani nie dzwoniłam do ubezpieczyciela, aby zmienić dane

Moniaa1331 napisał:
w sensie w jakiej kolejności mam działać? nie byłam jeszcze w wydziale komunikacji zarejestrować auto ani nie dzwoniłam do ubezpieczyciela, aby zmienić dane

Najlepiej ogarnąć tak, że robisz darowizne na część auta, może być nawet % z data dzisiejsza, zanosisz wszystkie papiery do wydziału komunikacji i wtedy rejestruja ze współwłaściecielem. Do ubezpieczyciela im szybciej tym lepiej bo niektórzy robia rekalkulacje.

Z ubezpieczycielem muszę kontaktować się dopiero po tym jak ogarnę sprawę z rejestracją samochodu tak?

Rozumiem, ale moje pytanie brzmi czy mam najpierw dzwonić do ubezpieczalni jeśli nie będę miała jeszcze załatwionej sprawy w wydziale komunikacji? (Nie wiem czy nie będzie problemu z tą darowizną, bo tylko ona wchodzi w grę) Czy dopiero jak uporządkuję sprawę w WK?

Powrót