Rejestracja samochodu proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku Dreamskiller
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dreamskiller

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry kupiłem niedawno samochód od osoby prywatnej która nie rejestrowała go na siebie (łącznie jest z 5 umów kupna sprzedaży- jest ciągłość) do samochodu mam komplet umów oraz kartę pojazdu niestety brak dowodu rejestracyjnego co mogę zrobić w takim wypadku ? Bardzo proszę o pomoc.

zwrócić się do organu gdzie był zarejestrowany o wydanie duplikatu

raczej o wydanie zaświadczenia

W moim urzędzie stwierdzili, że nie mogą i pomóc oraz, że powinienem osobiście starać się o zaświadczenie w urzędzie w którym obecnie samochód jest zarejestrowany nie byłoby problemu tyle, że to na drugim końcu Polski.:rolleyes:

Słusznie, skoro tam jest zarejestrowany, to urząd najbliżej nie jest właściwy

wniosek o wydanie zaswiadczenia mozna przeslac poczta tradycyjna lub przez EPUAP. Trzeba będzie jeszcze uiścić opłatę za wydanie zaświadczenia, prosze wcześniej zadzwonić i dowiedzieć się na jakie konto.

Witam problemów ciąg dalszy... wybrałem się do urzędu w łodzi gdzie wydano mi zaświadczenie o braku dowodów rejestracyjnego co miało zakończyć temat w moim urzędzie oraz miałem bez problemu zarejestrować samochód. Stawiłem się osobiście w łodzi zostawiając tam komplet dokumentów jakie posiadałem do samochodu umowy/Faktury OC przegląd kartę pojazdu... tamtejszy organ "sprawdził" wszystko oraz wydał mi wyżej wymienione zaświadczenie o braku dowodu... zgłosiłem się z ów dowodem do swojego urzędu po czym stwierdzono w ich systemie niezgodność dat na jednej z faktur. W moich dokumentach wszystko jest od daty do daty OK aczkolwiek w badzie urzędu jakaś data się nie zgadza.... ręce opadają co mogę zrobić ? brak mi jakichkolwiek pomysłów... dokumenty zostały w moim urzędzie w celu dalszej weryfikacji oraz zostało wystosowane pismo do łodzi dlaczego wydali zaświadczenie skoro daty się nie zgadzają... idzie się pochlastać tym bardziej, że samochód jest zabytkowy oraz unikatowy i nie chcę go pociąć na żyletki...

Dalej problemy... mój urząd "prawie" zarejestrował samochód, ale dopatrzył się literówki lub "słabo czytelnej literki" z jednej z FV z numerem VIN sprawa wydaję się tragiczna ponieważ komis który wystawiał tą FV 2 lata temu nie istnieje już co w takiej sytuacji?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Urzad musi załatwić sprawę = wydać decyzję

Jak ponaglane ==>wpis #9

Witam! Uważnie,kilkakrotnie czytaj i postępuj zgodnie ze wskazówkami ,,voyteg,, ja jestem bardzo zadowolony,choć moja sprawa jeszcze trwa.Wytrwałości-mieszkasz w Polsce!:help:

Powrót