rejestracja samochodu używanego z Niemiec z niespodzianką

• Autor wątku Autor wątku remikk78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

remikk78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Potrzebuję pomocy w temacie rejestracji samochodu używanego, sprowadzonego z Niemiec. Mam komplet dokumentów niemieckich, umowę, badanie, akcyzę, a więc wszystko, co potrzeba.
Otóż w WK okazało się, że Pani nie zarejestruje samochodu, gdyż w systemie widnieje informacja, że auto nie zostało kilkanaście lat temu wyrejestrowane z Polski( ostatnie badanie tech. w PL z 2011 roku) . Nie udzieliła również informacji, co nalezy w takiej sytuacji zrobić ani do którego WK się udać. Nie mam żadnych informacji, kto i w jakich okolicznościach rejestrował ten samochód kiedyś w PL-w ogóle nie byłem tego świadomy. W niemieckich dokumentach jest dwóch wlaścicieli, oboje z niemieckimi danymi. Samochód jeździł w Niemczech, był zarejestrowany jeszcze ok. 2 tygodnie temu).
Czy może ktoś z Was wie, jak załątwić taką sprawę? Jak to jest możliwe, żeby nowy waściciel był "karany" czy miał trudności spowodowane niedopełnieniem obowiązków przez poprzedniego właściciela auta, x lat wstecz?
No i co z obowiązkiem zarejestrowania auta w ciągu 30 dni? Bo coś czuję, że się tak szybko nie uda tego załatwić. Będzie kara bo WK odmówił rejestracji?
Próbnych tablic też nie dostanę.

Dziękuję z góry za pomoc w temacie i pozdrawiam serdecznie!

Jak rozumiem, załatwiałeś "na gębę"? Czyli urzędniczka pozbyła się ciebie i problemu. Klasyka.

To teraz zacznij formalnie czyli złóż wniosek o zarejestrowanie, dołącz wymagane dokumenty i poczekaj na odpowiedź. Jak przyjdzie, napisz, zastanowimy się co dalej. Będzie postępowanie, decyzja z uzasadnieniem i droga odwoławcza. Poza tym będzie wówczas wskazane kto wg. CEPiK jest właścicielem. W trakcie postępowania możesz go włączyć jako stronę lub świadka i złożyć wniosek o przesłuchanie. Zależnie co powie będziesz działał dalej. Może zwyczajnie przyniesie umowę sprzedaży, wyrejestruje i będzie po temacie.

remikk78 napisał:
No i co z obowiązkiem zarejestrowania auta w ciągu 30 dni?
To nie jest czas na zarejestrowanie, czynność dokonana przez organ, tylko czas na złożenie wniosku. Dalej procedura będzie trwać tyle ile to będzie niezbędne. Nie będzie podstaw do ukarania ciebie jeśli w ciągu tych 30 dni złożysz wniosek.

remikk78 napisał:
Będzie kara bo WK odmówił rejestracji?
Na chwilę obecną kara będzie, bo nie masz żadnego dokumentu potwierdzającego odmowę, a jak co do czego przyjdzie, to urzędnik z pewnością nie potwierdzi, że cię pogonił. Obowiązkiem każdego urzędnika jest przyjąć każde pismo kierowane do organu w którym pracuje, nawet gdy jest wadliwe, a następnie wzywać do usunięcia np. braków formalnych. Nie może odmówić przyjęcia pisma. A sam fakt złożenie w terminie uchroni cię od kary.

Na jakiej podstawie diagnosta wykonał badanie okresowe przed pierwsza rejestracją pojazdu w kraju skoro pojazd już był zarejestrowany w kraju i pewnie wiedział o tym podczas wprowadzania pojazdu do CEP? Wprowadził badanie na pojaździe który był w systemie i posiada inny numer rejestracyjny?

Akcyza? Nie można opłacać dwa razy akcyzy od tego samego pojazdu. Przy ponownej rejestracji akcyza nie jest wymagana.

-----

Złóż wniosek o wyrejestrowanie w urzędzie gdzie byłeś, załącz kopie dokumentu potwierdzającego rejestracje, dokument własności i niech urząd prześlę wniosek według właściwości zgodnie z KPA skoro nie chca podać danych o tym gdzie pojazd jest zarejestrowany.

Dziękuję za rady.
W WK stwierdzili, że jeśli oni przyjmą wniosek o wyrejestrowanie to będzie to trwało do 2 m-cy, więc załatwiłem wyrejestrowanie w Warszawie, gdzie samochód był poprzednio zarejestrowany. Tu już było prościej, dostałem info telefonicznie, który to WK i pojechałem żeby było szybciej. Auto już zarejestrowane, inna Pani w WK nie czepiała się do badania wykonanego bez tablic.
Jedynie muszę napisać do KAS o zwrot akcyzy, bo z rozpędu zapłaciłem po raz drugi. Orientujecie się, czy są do tego jakieś formularze specjalne czy po prostu trzeba coś samemu stworzyć?

Odpowidając na pytanie, diagnosta wykonał badanie okresowe (pierwszego nie mógł), zgodnie z prawdą: auto bez tablic rej. Ostatnie badanie było robione w 2011 roku.

Pozdrawiam!

Powrót