Rejestracja samochodu z Francji po kradzieży

• Autor wątku Autor wątku Baflo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Baflo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mam bardzo konkretną opcję zakupu samochodu, który obecnie jest w Polsce, a zakupiony został przez polskiego sprzedawcę we Francji od "ubezpieczalni". Samochód określił jako po kradzieży - ukradziona tylna kanapa. Była wybita mała szybka i brakuje tylnych siedzeń. Sprzedający pokazał zdjęcia z Francji z miejsca gdzie został kupiony i widać, że na tym zdjęciu jest ogromna ilość samochodów i lawet stojących obok. Sprzedający twierdzi, że na podstawie wystawienia przez niego faktury i francuskiego certyfikatu, który określił odpowiednikiem polskiego dowodu osobistego mogę spokojne zarejestrować ten samochód w Polsce. Zaproponował również, że sam może zarejestrować ten samochód w Polsce i wówczas mógłbym dokonać zakupu. Proszę o porady, gdyż nie chciałbym aby było jakiekolwiek ryzyko, że w przyszłości utracę prawo do posiadania tego samochodu.

Niech rejestruję, jak już będzie polski dowód rejestracyjny spisz umowe i nie wyłączaj rękojmi.

Najprawdopodobniej - skoro sprzedający mówił o wystawieniu faktury - zakup byłby od jego firmy, czyli sprzedający na fakturze widniałby jako firma. Oczywiście do faktury byłaby umowa i oczywiście nie zgodzę się na jakiekolwiek wyłączenie rękojmi. Czyli przy polskim dowodzie rejestracyjnym nie ma obawy o prawo międzynarodowe i to, że upomni się o ten samochód ktoś z Francji? Sprzedający mówił, że bardzo szybko się rejestruje samochód, więc raczej nie miał na myśli posiadania papierowego dowodu rejestracyjnego, bo pewnie trzeba na niego poczekać. Jeśli polski dowód rejestracyjny dawałby bezpieczeństwo to może mógłbym podpisać umowę z niską kwotą na dzień podpisania umowy i pozostałą kwotą w dniu otrzymania dowodu rejestracyjnego?

Nigdy nie ma pewności. Ale zawsze organ rejestrujacy pojazd pierwszy raz w kraju może wysłać zapytanie do SIS'u. Odpowiedz dostają w tym samym dniu. Wtedy wiesz czy pojazd nie pochodzi z kradzieży:

https://home-affairs.ec.europa.eu/p...gen-information-system/alerts-and-data-sis_pl

przedmioty przeznaczone do zajęcia lub wykorzystania jako dowód w postępowaniach karnych: wpisy dotyczące przedmiotów (np. pojazdów, dokumentów podróży, tablic rejestracyjnych i urządzeń przemysłowych) przeznaczonych do zajęcia lub wykorzystania jako dowód w postępowaniu karnym. Wpisy dotyczące dokumentów podróży mogą także być dokonywane konkretnie w celu uniemożliwienia ich posiadaczom podróżowania.

Czyli nie wiadomo czy przy rejestracji w Polsce sprzedającemu sprawdzą ten samochód w SISie, nie wiadomo czy sprawdzą mi kolejną rejestrację w Polsce w SISie, a jeśli mi sprawdzą i okaże się, że jest problem to jestem już ja właścicielem samochodu i mam kłopoty? Nie ma też możliwości żeby to zostało sprawdzone na 100% przed moim zakupem? Nie ma jakiegoś zapisu w umowie, który pozwoliłby na szybkie wyegzekwowanie zwrotu pieniędzy? Jeśli jest - to czy w przypadku niewypłacalności sprzedającego pozostanę bez samochodu i pieniędzy?

Powrót