Rejestracja samochodu z Polski w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Ryba456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ryba456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, chciałabym się dowiedzieć jakie kroki powinny być podjęte w sytuacji gdy dostaje jako darowiznę auto, które jest na polskich rejestracjach i chcę go zarejestrować w Niemczech.

1. Umowa darowizny.
2. zgloszenie do Urzędu Skarbowego na druku SD-Z2 w ciągu 6 miesięcy.
3. Czy pojazd musi najpierw zostać wyrejestrowany czy ja mogę go zarejestrować na tablicach wywozowych?
Czy przy podaniu o tablice wywozowe, muszę mieć jakiś dokument potwierdzający zarejestrowanie pojazdu w niemczech?? Jeśli tak, jak to zrobić, skoro pojazd jest jeszcze w Polsce.

4. Przyjazd do niemiec, wybranie ubezpieczyciela online
5. Pójście do Kfz-Zulassungstelle.

Czy o czymś zapomniałam czy może to co napisałam nie jest poprawne?

Witam
Co prawda nie znam zasad obowiązujących w Niemczech przy rejestracji samochodów ale pkt 1 i 2 są prawidłowe. Przy czym jeśli samochód ma być zarejestrowany zagranicą to konieczne będzie również tłumaczenie dokumentów samochodu na język niemiecki.
Odpowiadając na pkt 3 sugeruję zarejestrować pojazd na tablicach wywozowych. Wówczas pojazd zostanie skreślony z ewidencji w kraju. Proszę jednak pamiętać, że gdyby samochód ten miał w okresie późniejszym wrócić do Polski i być ponownie rejestrowany to będzie on traktowany jako pojazd sprowadzony z zagranicy.
Nie musi Pani przedstawiać, żadnego dokumentu potwierdzającego rejestrację pojazdu w Niemczech. Wystarczy złożyć wniosek o przerejestrowanie pojazdu na tablice wywozowe, przedłożyć dokumenty samochodu, tablice rejestracyjne, umowę darowizny i złożyć oświadczenie, że pojazd jest wywożony do Niemiec i tam zostanie zarejestrowany.

Dziekuje za odpowiedz.
czy moglbys mi podac jakis link gdzie pisza ze dokuenty musza byc przetlumaczone na jezyk niemiecki? I jesli tak - to przez kogo?

Wydaje mi sie ze jezeli podpisuje umowe darowizny, to auto jest automatycznie moje i wszelkie obowiazki spadaja na mnie jako na nowego wlasniciela. Wiec moge ubezpieczyc auto na miesiac. I nie musze zmieniac numerow rejestracyjnych, albo zamieniac je na wywozowe, tylko po prostu zglosic to do urzedu i tam dostac nowy dowod rejestracyjny z moim nazwiskiem a nastepnie

przejechac z polski do niemiec i tam zarejestrowac. Czy jest to poprawne??

Powrót