rejestracja samochodu

• Autor wątku Autor wątku michalaikido
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michalaikido

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Bardzo proszę o pomoc w jaki sposób mogę zarejestrować samochód. Jakiś czas temu wraz z siostrą kupiłem samochód w auto komisie . Faktura jest wystawiona na nas obydwoje. Problem polega na tym,że siostra teraz nie chce zarejestrować samochodu ze mną ani nie chce się odpisać po prostu urwała kontakt ze mną . Byłem w Wydziale Komunikacji ale też nikt nie wiedział jak można mi pomóc. Teraz muszę zrobić przegląd ale skończył się już dowód rejestracyjny. Nie wiem już w jaki inny sposób bez zgody siostry mogę zarejestrować samochód. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę

Samochód nie może być zarejestrowany wyłącznie na ciebie, ponieważ rejestracji dokonuje się m.in. w oparciu o dowód własności pojazdu, na podstawie wniosku właściciela. Moim zdaniem będziesz musiał skorzystać z uprawnień współwłaściciela rzeczy:
art. 199 kc- Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.

Czy wychodzi na to że nic nie mogę zrobić? Co do Sądu to chyba się nie opłaca ponieważ zapłacę za prawnika i rozprawy duże pieniądze a samochód jest wart góra 5000 zł.

Powrót