Rejestracja serwisu internetowego w "Rejestrz Dzienników i Czasopism" - po co?

• Autor wątku Autor wątku ojdas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ojdas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Rejestracja serwisu internetowego w "Rejestrz Dzienników i Czasopism" - po co?

Witam,

Od jakiegoś czasu prowadzę serwis internetowy, w którym są prezentowane informację ze Świata motoryzacji. Artykuły są redagowane przeze mnie na podstawie informacji znalezionych w internecie.
Zastanawiam się nad tym czy warto zarejestrować swój serwis w Rejestrze Dzienników i Czasopism? Zauważyłem, iż staje się to powoli bardzo modne.
Co tak naprawdę można zyskać w ten sposób, jakie są tego wady, a jakie zalety:?:

pzdr.
Piotr

RE: Rejestracja serwisu internetowego w "Rejestrz Dzienników i Czasopism" - po co?

ojdas napisał:
Zastanawiam się nad tym czy warto zarejestrować swój serwis w Rejestrze Dzienników i Czasopism? Zauważyłem, iż staje się to powoli bardzo modne.
a może po prostu robi się normalniej...? ;)

Ale poważniej - przede wszystkim trzeba zorganizować strukturę wymaganą przez ustawę prawo prasowe z 1984 - jak choćby posiadać wydawnictwo, Redaktora Naczelnego, etc... czyli koszty. Poza tym - stosować się do wymogów samej ustawy prawo prasowe.

Ale z drugiej strony są i pozytywy. Można korzystać swobodnie z Art.25. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku w zakresie korzystania z rozpowszechnianych w innych wydawnictwach prasowych, czy też RTV, utworów. Można też korzystać z przywilejów jakie daje ustawa o prawie autorskim. I jeszcze, można być spokojnym, że nie zostanie się posądzonym o czyn nieuczciwej konkurencji w świetle ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji z roku 1993.

RE: Rejestracja serwisu internetowego w "Rejestrz Dzienników i Czasopism" - po co?

_chris_ napisał:
a może po prostu robi się normalniej...? ;)
Ale poważniej - przede wszystkim trzeba zorganizować strukturę wymaganą przez ustawę prawo prasowe z 1984 - jak choćby posiadać wydawnictwo, Redaktora Naczelnego, etc... czyli koszty. Poza tym - stosować się do wymogów samej ustawy prawo prasowe.

A czy wydawnictwo w tym wypadku może być w formie elektronicznej? Wydaje np. dziennik raz na miesiąc w formie dokumentu PDF?
Co do RN, powiedzmy będę nim ja :-)?

może być w dowolnej formie - vide Art.7. USTAWA z dnia 26 stycznia 1984 r. "Prawo prasowe".

A czy mógłbyś mi pomóc i podpowiedzieć jak się zabrać do rejestracji takiego dziennika? Gdzie powinienem się zgłosić, itd. :)
Z góry dziękuje za pomoc.

Czy ktoś z Was chciałby się podzielić przykładem ;), jak powinien zostać poprawnie napisany wniosek do Sądu o wpis serwisu internetowego jako dziennik/czasopismo?

pzdr.
Piotr

Witaj

Przykładów jest pełno. Wystarczy poszukać choćby w Google: >>oto przykładowe wyniki<<

Pozdrawiam

Witam ponownie,

Ponieważ nie chcę zakładać nowego wątku, a sprawa dotyczy cały czas tego samego to mam pytanie jeszcze jedno, bo się załamałem dzisiaj po złożeniu wniosku.
Co będzie jeśli serwis/blog internetowy funkcjonuje od około pół roku, a chęć zgłoszenia go do rejestracji jako np. dziennik nastąpiła dziś?
Pytam dlatego, że w przypadku prasy drukowanej jak dopiero dziś wyczytałem :(, wcześniejsze wydawanie, tj. wcześniej niż 30 dni od daty wpisu, podlega karze grzywnej lub ograniczeniu wolności.
Z góry dziękuje, za szybko odpowiedź.
pzdr.

spoko, spójrz na datę tej ustawy - rok 1984 - środek stanu wojennego - chodziło o walkę z tzw. wolną prasą :)

_chris_ napisał:
spoko, spójrz na datę tej ustawy - rok 1984 - środek stanu wojennego - chodziło o walkę z tzw. wolną prasą :)

uff, to mnie uspokoiłeś.
Dzięki za szybka odp.!

ps. przy okazji, jak powinno się formalnie oznaczać taki dziennik, jeśli chodzi o numeracje, dowolność czy jest jakiś klucz do tego?, może przykład.

pozdrawiam!

Odświeżam temat, gdyż cały czas dotyczy tego samego.

Mam pytanie, czy nie wiecie, czy po złożeniu wniosku sąd prześle mi informację, że serwis został wpisany do rejestru lub też nie?
Gdzieś wyczytałem, iż informacja, że serwis został wpisany do rejestru można uzyskać tylko na podstawie wniosku, znów gdzie indziej ktoś pisze, iż taka informacja została przysłana listownie.
Hmm, to jak to w końcu jest, może wiecie?
Bo, czekam i czekam, i na razie nic się nie dzieje...

Postanowienie o wpisie do rejestru sąd uzasadnia tylko na wniosek. Jeśli sąd nie upora się z rejestracją w ciągu 30 dni, wydawanie gazety można rozpocząć bez rejestracji. Sąd odmówi rejestracji, jeżeli wniosek jest niekompletny lub jej udzielenie stanowiłoby naruszenie prawa do ochrony nazwy istniejącego już tytułu prasowego.

Decyzję o rejestracji bądź jej odmowie otrzymasz listowanie. Więc zostaje abyś uzbroił się w cierpliwość i czekał.

Powrót