Rejestracja spółki z o.o.

• Autor wątku Autor wątku Namin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,

1. Przy rejestracji spółki z o.o. przez internet w trakcie rejestracji pojawiają się opcje do wyboru przy każdym z paragrafów w ramach wzoru, do którego link został zamieszczony. Nie ma możliwości zamieszczenia postanowień spoza wzoru.

2. Z punktu widzenia prawa pracy w mojej ocenie nie ma znaczenia fakt, iż będzie Pan właścicielem spółki - zapewne chodzi o współpracę spółki z Pana pracodawcą. Natomiast proszę skonsultować kwestię składek na ubezpieczenie społeczne. Przy spółce z o.o., gdzie jest tylko jeden udziałowiec, będzie on traktowany jako osoba prowadząca działalność gospodarczą w zakresie ubezpieczenia społecznego.

Pozdrawiam,

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Biznes panu prawnikowi słabo idzie, że musi się reklamować na forum prawnym? W dodatku czytasz bez zrozumienia - stosunek pracy w tym wypadku nie występuje.

Bardzo dobrze idzie. Rozróżnijmy reklamę od pomocy, bo mój wpis był merytoryczny i w mojej ocenie pomocny. Fakt- umowa zlecenie a nie umowa o pracę, ale taka wiedza też może się przydać.

Proszę się zapoznać z regulaminem forum ;)

Pan prawnik złamał regulamin forum ! Musiałem zainterweniować !

I żadnej nagrody nie dostał. :wow: Regulaminy dla prawnika to kromka z masłem.

Mam jeszcze jedno pytanie. Przy rejestracji spółki przez internet nie wiem w jaki sposób złożyć wniosek o wpis do KRS-u. Wypełniłem umowę spółki dodałem listę wspólników i co dalej? Jak złożyć wniosek do KRS-u? I jak opłacić kapitał spółki?

Będę wdzięczny za informacje.

Powrót