rejestracja sprzedaży VAT na koniec miesiąca

• Autor wątku Autor wątku info_p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

info_p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

nie mam kasy fiskalnej (nie przekraczam progu wymagalnego)
jeżeli mam klienta fizycznego wystawiam FV imienną.

Z klientem fizycznym do tej pory robiłem tak, że FV jeżeli w miesiącu było więcej usług wystawiałem na koniec miesiąca a jeżeli jedna to od razu. Niestety trafił mi się klient, który po wykonaniu jednej usługi powiedział, że za dwa dni ma kolejną ale w trakcie tych dwóch dni nagle zrezygnował i zagroził zgłoszeniem mnie do US z powodu nie wystawienia dokumentu sprzedaży. Nie dociera do niego, że w związku z rezygnacją dalszej "współpracy" zaraz mu wystawie FV z datą sprzedaży zgodnie z wykonania pierwszej usługi.

1. Czy ma podstawy do zgłoszenia za niewystawienie dokumentu sprzedaży w dniu wykonania pierwszej usługi (informowałem, że za całość wystawię po zakończeniu wszystkich usług w danym mc)
2. Czy powinienem jednak wystawiać fv imienną po każdej zakończonej usłudze (mimo, że klient wyraża zgodę na jedną na koniec mc)?

Fakturę wystawia się na żądanie nabywcy (art. 106b ust. 3 ustawy).

Na wystawienie faktury masz czas do 15 dnia miesiąca następnego po miesiącu, w którym wykonano usługę, jeśli nabywca zażądał jej wystawienia w miesiącu wykonania usługi.
Jeśli zgłosił żądanie po upływie tego miesiąca, wówczas masz 15 dni na wystawienie faktury licząc od daty zgłoszenia żądania (art. 106i ust. 1 i 6 ustawy).

Tak więc odpowiadając na Twoje pytania:
1. Jeśli na żądanie klienta wystawiłeś fakturę w przewidzianym prawem terminie klient nie ma podstaw do zgłaszania nieprawidłowości (bo żadnych nie było).
2. Fakturę wystawia się na żądanie nabywcy.

Fakturę osobie fizycznej niebędącej przedsiębiorcą wystawiasz wyłącznie na jego żądanie.

Zawsze wystawiałem fv na osobę fizyczną nie pytajaca o to ale tez nikt tego nie negował.
W takim razie to zmienię ale pytanie co powinien wystawić? Rachunek? Zakladam ze w takim raziem powinien wyda go od razu po wykonaniu usługi?

Nic nie musisz wystawiać. Musisz prowadzić ewidencję sprzedaży bezrachunkowej.

Powrót