Rejestracja umów o dzieło

• Autor wątku Autor wątku Noix_de_Coco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Noix_de_Coco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Prowadzę nierejestrowaną działalność gospodarczą i podpisuję z klientami umowy o dzieło na usługi, które wykonuję. Czy jako zleceniobiorca mam jakiś obowiązek w związku z nowym przepisem rejestracji umów o dzieło? Czy jeśli sama przygotowuję umowę, to czy muszę informować zleceniodawcę o konieczności jej rejestracji? Co w wypadku, gdy klient nie zarejestruje przygotowanej przeze mnie umowy?
Z tego co widziałam na formularzu RUD jest rubryka PESEL i informacje z dowodu osobistego, co w wypadku, gdy nie zamierzam podać tych danych klientowi dla którego wykonuję zlecenie?

Skoro jesteś wykonawcą dzieła/przyjmującym zamówienie (tylko dlaczego w jednym miejscu piszesz o umowie o dzieło a dalej o zleceniu..?) ten problem Ciebie w ogóle nie dotyczy. To na drugą stronę umowy o dzieło (z drobnymi wyjątkami) nakładane są od 1 stycznia 2021 r. nowe obowiązki związane ze złożeniem do ZUS formularza RUD. Nie ma żadnego znaczenia kto "przygotowuje" umowę. Ty nie poniesiesz żadnych konsekwencji jeśli RUD nie zostanie złożony.
A dlaczego nie zamieszasz podawać danych, które drugiej stronie są potrzebne do zgłoszenia do ZUS..?

Dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi o umowę o dzieło, a nie zlecenia, użyłam złego słowa.

Jeśli chodzi o podawanie wszystkich danych, to obawiam się oszustów, niestety przez Internet ciężko wszystkich skontrolować.

Jeśli druga strona nie będzie od Ciebie oczekiwała takich danych - nie musisz z automatu ich podawać (zwłaszcza, że nie każdy podmiot zamawiający dzieło jest zobowiązany składać formularze RUD - a Ty nie musisz o tym wiedzieć czy on ma taki obowiązek czy nie). Ale jeśli zamawiający zwróci się o takie dane - po prostu trzeba mu je podać.

Pomijając już fakt, że w przypadku gdy zlecającym jest przedsiębiorca musi je posiadać z uwagi na rozliczenie podatku dochodowego do, którego jest zobowiązany.

Powrót