Rejestracja urodzenia w niemieckich księgach stanu cywilnego

• Autor wątku Autor wątku misiawoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiawoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Zapytanie

Czy moze ktos sie orientuje jak wyglada Rejestracja urodzenia w niemieckich księgach stanu cywilnego i gdzie ewentualnie szukac informacji czy dana osoba zostala zarejestrowana w niemieckiej ksiedze? Przejde do sedna wiem ze ojciec mial moj Polski akt urodzenia oraz oswiadczenie o uznaniu z urzedu stanu cywilnego ale czy dokonal czynnosci rejestracji tego nie wiem bo ojciec juz nie zyje. Czy akt byl moze zarejestrowany w miejscu zamieszkania w tym czasie ojca czy moze w Urzędzie Stanu Cywilnego I w Berlinie? Mam ojca akt urodzenia oraz zgonu. Ktos pomoze naprowadzi mi gdzie ewentualnie szukac?

Nie za bardzo rozumiem sformulowanie "oswiadczenie o uznaniu z urzedu stanu cywilnego ". Uznanie czego?
Zagranicznych dokumentow stanu cywilnego nie trzeba rejestrowac w Niemczech (w przeciwienstwie do Polski w przypadku obywateli polskich urodzonych za granica), mozna to zrobic na zyczenie, ale robi to bardzo malo osob.
Przepisy sie troche zmienialy, generalnie odpowiedzialny byl Urzad Stanu Cywilnego I w Berlinie (teraz USC miejsca zameldowania w Niemczech), ale oni sa tak przeciazeni, ze bedziesz czekac miesiacami na odpowiedz. Napisz najpierw do USC miejsca zamieszkania ojca, czy zrobil cos takiego. To sie nazywa "nachträgliche Beurkundung einer Auslandsgeburt".
Ale podstawa wiazaca jest i tak polski akt urodzenia, wiec nie za bardzo rozumiem, po co ci ten niemiecki dokument, ktory jest "przepisaniem" polskiego aktu na niemiecki i niczym wiecej, zadnych innych danych tam nie bedzie

Ostatnia edycja:
Bardzo przepraszam za zle sprecyzowane pytanie

Chodzilo mi ze mam oswaidczenie o uzaniu dziecka pozamalzenskiego tak wiem ze nie trzeba rejestrowac w Niemczech nie jest to wymogiem

Pytam sie tylko tak z ciekawosci bo ojciec specjalnie chcial moj pelny akt urodzenia ale co z nim zrobil tego nie wiem??
Czy istnieja moze jakies inne powody dla ktorych mogl moj akt byc potrzebny??

Tak tylko sie zastanawialam

Byl to spory kawalek czasu mozliwe ze odpowiedzialny byl Urzad Stanu Cywilnego I w Berlinie w tamych latach

Zapytam tez w USC w miejscu zamieszkania ojca
Dziekuje za szybka odpowiedz

Powrót