Rejestracja w PUP a ukrycie ostatniego zatrudnienia

• Autor wątku Autor wątku annamaria1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annamaria1986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
zamierzam zarejestrować się w PUP. Nie ukrywam, że zależy mi na otrzymaniu profilu II i podjęciu stażu. Jakiś czas temu pracowałam w pewnej firmie przez niespełna miesiąc na zastepstwo, po czym zwolniłam się (za wypowiedzeniem), gdyż ta praca zupełnie mi nie odpowiadała. Było to moje ostatnie zatrudnienie na umowę o pracę. Zdaję sobie sprawę, że głupio to wygląda, tzn. rzucenie pracy po kilku tygodniach. Wiem, że w urzędzie pracy należy przedstawić wszystkie swiadectwa pracy z bodajże 5 ostatnich lat. Zastanawiam się nad nieprzyznaniem się do tego ostatniego zatrudnienia. Mam w związku z tym pytanie: czy urzędnicy z PUP mogą sprawdzić (w ZUS) gdzie bezrobotny pracował?

Niestety nie da się tego ukryć. Teraz PUP weryfikuje w ZUS okresy ubezpieczenia i trzeba mieć na każdy papierek. Jeśli to było rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem, względnie porzucenie pracy to niestety z zasiłku nici.

Tak mogą i będą sprawdzać, dzięki bieżącemu przepływowi danych z ZUS do PUP.

dertyh napisał:
Jeśli to było rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem, względnie porzucenie pracy to niestety z zasiłku nici.
Rozwiązanie umowy o pracę przez pracownika nie powoduje całkowitej utraty prawa do zasiłku. Zasiłek zostanie przyznany po 90 dniach od daty rejestracji i okres jego pobierania o te 90 dni ulegnie skróceniu.

gośćforum123 napisał:
Rozwiązanie umowy o pracę przez pracownika nie powoduje całkowitej utraty prawa do zasiłku. Zasiłek zostanie przyznany po 90 dniach od daty rejestracji i okres jego pobierania o te 90 dni ulegnie skróceniu.

To chyba ma zastosowanie dla rozwiązania za porozumieniem stron. Za wypowiedzeniem pracownika raczej nie ma zasiłku wcale.

Powrót