M
matteu
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Planuję zarejestrować się jako bezrobotny. Byłem zatrudniony w 2 firmach,w pierwszej na 1/4 etatu, w drugiej 3/4. Zgodnie z tym czego się dowiedziałem osoby pracujące w niepełnym wymiarze muszą dostarczyć "zaświadczenie o wykonywaniu pracy na umowę o pracę w niepełnym wymiarze czasu pracy z zaznaczeniem okresu wykonywania tej pracy i wysokości podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy / wynagrodzenie brutto / w każdym miesiącu; "
Czy jeśli te 2 umowy dawały mi w sumie pełny etat, również muszę takie zaświadczenie dostarczyć? Jeśli tak, gdzie mogę je uzyskać? Relacje z poprzednim pracodawcą (de facto jedna i ta sama osoba) są, łagodnie mówiąc, niezbyt dobre, a w ZUS-ie nie dostanę tego od ręki (mieszkam poza miejscem zameldowania, więc musiałbym kursować z jednego miasta do drugiego). Ewentualnie czy mógłbym w UP przedstawić umowy o pracę, skoro jest tam zawarte wynagrodzenie?
Czy jeśli te 2 umowy dawały mi w sumie pełny etat, również muszę takie zaświadczenie dostarczyć? Jeśli tak, gdzie mogę je uzyskać? Relacje z poprzednim pracodawcą (de facto jedna i ta sama osoba) są, łagodnie mówiąc, niezbyt dobre, a w ZUS-ie nie dostanę tego od ręki (mieszkam poza miejscem zameldowania, więc musiałbym kursować z jednego miasta do drugiego). Ewentualnie czy mógłbym w UP przedstawić umowy o pracę, skoro jest tam zawarte wynagrodzenie?