Rejestracja w UP

• Autor wątku Autor wątku matteu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matteu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Planuję zarejestrować się jako bezrobotny. Byłem zatrudniony w 2 firmach,w pierwszej na 1/4 etatu, w drugiej 3/4. Zgodnie z tym czego się dowiedziałem osoby pracujące w niepełnym wymiarze muszą dostarczyć "zaświadczenie o wykonywaniu pracy na umowę o pracę w niepełnym wymiarze czasu pracy z zaznaczeniem okresu wykonywania tej pracy i wysokości podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy / wynagrodzenie brutto / w każdym miesiącu; "
Czy jeśli te 2 umowy dawały mi w sumie pełny etat, również muszę takie zaświadczenie dostarczyć? Jeśli tak, gdzie mogę je uzyskać? Relacje z poprzednim pracodawcą (de facto jedna i ta sama osoba) są, łagodnie mówiąc, niezbyt dobre, a w ZUS-ie nie dostanę tego od ręki (mieszkam poza miejscem zameldowania, więc musiałbym kursować z jednego miasta do drugiego). Ewentualnie czy mógłbym w UP przedstawić umowy o pracę, skoro jest tam zawarte wynagrodzenie?

Wystarczą świadectwa pracy. Tam znajdują się wszelkie istotne do rejestracji i dla statusu bezrobotnego informacje.

Ale w świadectwach pracy nie ma informacji o zarobkach... Chciałbym uniknąć sytuacji, w której będę musiał pokonać ponad 400km w jedną stronę w celu uzyskania jakichś papierów. Informację o konieczności dostarczenia owych zaświadczeń czerpię ze strony UP, a zatem mogą się o to "przyczepić".

Ok, przepraszam nie doczytałam.
matteu napisał:
Czy jeśli te 2 umowy dawały mi w sumie pełny etat, również muszę takie zaświadczenie dostarczyć? Jeśli tak, gdzie mogę je uzyskać?
Z tego wynika, że tak. O wydanie zaświadczenia poproś byłego pracodawcę i wskaż, że jest ono konieczne do rejestracji w PUP.

I jeszcze jedna ważna sprawa o której zapomniałem. Firma w której pracowałem na 3/4 etatu prawdopodobnie nie opłacała za mnie żadnych składek do ZUS-u (był to prawie bankrut tonący w długach). Czy jeśli nie płacili składek na fundusz pracy może to wpłynąć na decyzję o przyznaniu mi zasiłku?

Owszem. Opłacanie składek na Fundusz Pracy przez co najmniej 365 dni w okresie 18 miesięcy przed rejestracją to podstawa, aby otrzymać zasiłek.

Urząd pracy nie łączy etatu w pełny. Nie ma znaczenia na ile pracowałeś, tylko jakie dochody osiągałeś. Jeśli była to najniższa krajowa i pracowałeś odpowiednią ilość czasu, to zasiłek może przysługiwać.

Powrót