Rejestracja w urzędzie pracy a ciąża???

• Autor wątku Autor wątku Doncia22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Doncia22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam !
Mam bardzo ważne pytanie, na które nie moge uzyskac nigdzie odpowiedzi .
Jestem w 35 tygodniu ciąży, obecnie ucze sie w studium policealnym ale w czerwcu ją kończe.
Moje pytanie brzmi czy mogę zarejestrowac się w urzędzie pracy i pobierać zasiłek macieżyński, który wypłacany jest przez ZUS? Bardzo prosze o szybką odpowiedź. Z góry dziękuje. Pozdrawiam

Moim zdaniem jeśli będzesz zdolna do pracy to zostaniesz uznana za bezrobotną. Natomiast na zasiłku macierzyńskim się nie znam.

ja mam 1,5 roku studium i teraz rezygnuje bo nie dam rady na 2 roku z kim dziecka zostawic.ale bardziej mnie interesuje czy sie moge uczyc i mne zarejestruja czy musze zrezygnowac ze szkoły.i czy wogule bez problemu mnie zarejestruja a jestem w 6 tyg ciazy

Aha dziekuje.a jeszcze jedno pytanie. jak to jest z tym zasiłkiem macierzyńskim? Przysługuje on też osobie zarejestrowanej w urzedzie pracy tzn. tam ubezpieczonej,czy tylko osobom pracujacym?

bunias88 napisał:
Aha dziekuje.a jeszcze jedno pytanie. jak to jest z tym zasiłkiem macierzyńskim? Przysługuje on też osobie zarejestrowanej w urzedzie pracy tzn. tam ubezpieczonej,czy tylko osobom pracujacym?
Przysługuje ubezpieczonym (ubezpieczenie chorobowe) - nie przysługuje bezrobotnym.

Powrót