Rejestracja w urzędzie pracy a świadectwo

• Autor wątku Autor wątku bezrobotny_zst
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bezrobotny_zst

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, mam problem tego typu - z dniem dzisiejszym rozwiązałem umowę z moim poprzednim pracodawcą, znalazłem nową prace, ale chcą abym zarejestrował się w urzędzie pracy i najlepiej jakbym to zrobił do końca tygodnia. Chciałbym się jutro zarejestrować przez internet przy pomocy elektronicznego podpisu, ale nie posiadam świadectwa pracy (byłem zatrudniony na umowe zlecenie), czy mogę zarejestrować się bez tego świadectwa, czy też jakiegoś zaświadczenia? Nie chodzi mi o zasiłek dla bezrobotnych, ani o nic takiego - zależy mi tylko na zarejestrowaniu się w urzędzie.

Świadectwo mogę odebrać dopiero we wtorek z tego powodu iż moja poprzednia firma znajduje się 350km ode mnie, a musze być osobiście by podpisali mi obiegówkę, a zalezy mi na czasie :)

z umowy zlecenia nie ma świadectwa pracy. Na jaki okres była zawarta umowa?

Na czas nieokreślony

bezrobotny_zst napisał:
czy mogę zarejestrować się bez tego świadectwa, czy też jakiegoś zaświadczenia?

Czy coś stoi na przeszkodzie abyś zapytał o to bezpośrednio u źródła czyli w UP? :o

Poza tym spis wymaganych dokumentow mozna znalezc na stronach wiekszych miast.

Wyszukiwarka: Około 145 000 wyników (0,50 s)

arturoooo napisał:
Czy coś stoi na przeszkodzie abyś zapytał o to bezpośrednio u źródła czyli w UP? :o

Poza tym spis wymaganych dokumentow mozna znalezc na stronach wiekszych miast.

Wyszukiwarka: Około 145 000 wyników (0,50 s)

W urzędzie będę dopiero jutro i chciałbym się doinformować wcześniej, zresztą mając doświadczenie z moim urzędem to ciężko cokolwiek sensownego się dowiedzieć, chciałbym tam iść bogatszy w wiedzę zaczerpniętą między innymi tutaj.
Czytałem dzisiaj wiele artykułów i chciałbym mieć 100% pewność.

j-ms napisał:
Jest druk rozwiązania umowy?

Tzn. tak w umowie zlecenia pracodawca zastrzegł sobie 14 dniowy okres wypowiedzenia - wysłałem im wypowiedzenie pocztą z dniem 17 maja i zgodnie z tym dzisiaj mija mi okres wypowiedzenia, rozmawiając telefonicznie uzgodniliśmy, że do 31 maja jestem zatrudniony u nich w firmie, nic na piśmie więcej nie posiadam.

Przepraszam, za post pod postem ale musze odswieżyć temat.

Byłem w urzędzie i oczywiście potrzebne zaświadczenie o zatrudnieniu i odprowadzanych składkach (o ile odbrze pamiętam) i mam problem bo mój pracodawca wyraźnie daje mi znać, że nie chce go wystawić.
Zalogowałem sie na stornie ZUSu i gdy wchodze w dział "ubezpieczenia i płatnicy" to mam od którego zacząłem prace ale nie ma nic o zakończeniu czyli ZUS też mi tego nie wystawi? Ja już teraz nie wiem co mam robić.

Wniosek do pracodawcy na piśmie o wystawienie wspomnianego zaświadczenia.
Pracodawca ma 7 dni na odpowiedź.

Powrót