Rejestracja w Urzędzie Pracy - dokumenty

• Autor wątku Autor wątku skowron882
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skowron882

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

w związku z utrata pracy z końcem czerwca jutro zamierzam zarejestrować się w urzędzie dla bezrobotnych.
Niestety nie posiadam wszystkich umów zleceń czy o dzieło, które w życiu otrzymałam, brakuje mi również jednego świadectwa pracy. Zebrałam dokumenty, które potwierdzają moja prace na przestrzeni 3 ostatnich lat.

Dodatkowo posiadam tylko dyplom licencjata, magistra będę mogła odebrać dopiero za około miesiąc jest dopiero w przygotowaniu.

Czy w związku z tym rejestracja w Urzędzie Pracy jest możliwa?

Ela

Do rejestracji należy przedstawić dokumenty uprawdopodobniające wszystkie okresy zatrudnienia. W przypadku umów-zleceń, w okresie których nie były odprowadzane składki, urzędy wyrażają zgodę na ewentualną rejestrację. Brak świadectwa pracy ją uniemożliwia.

Podejrzewam, że PUP chętnie z tego skorzysta, obniżając statystki bezrobocia w kraju. Takich ludzi którym magicznego papierka brakuje w skali kraju jest zapewne więcej...

Ponieważ wątek nie jest za stary, a pytanie mam podobne, podczepię się:
Brak świadectwa pracy ją uniemożliwia.
Dysponuję umową o pracę sporządzoną z agencją pracy tymczasowej przed podjęciem zatrudnienia (na okres 1 msc.) ale nie mam świadectwa pracy po przepracowaniu tego msc. Czy to jest powód do uniemożliwienia powtórnej rejestracji w PUP (nie mam prawa do zasiłku)?

Ostatnia edycja:
Powrót