rejestracja w urzędzie pracy

• Autor wątku Autor wątku Martos85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martos85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam serdecznie, mam pytanie dotyczące rejestracji w urzędzie pracy. Ostatnio odmówiono mi rejestracji tylko dlatego, że nie miałam oryginału świadectwa maturalnego tylko ksero. Mam go na uczelni, która nie daje niestety zgodności z oryginałem. Duplikat świadectwa jest na innej uczelni oddalonej kilkaset km od miejsca zamieszkania. I teraz moje pytanie, czy urząd pracy a właściwie jego pracownica miała prawo zaproponować mi wpisanie tylko wykształcenia podstawowego jeśli oryginał świadectwa jest tylko i wyłącznie do wglądu???

Zgodnie z § 5. 1. Rozporządzenia MPiPS z dnia 12 listopada 2012 r.w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy osoba ubiegająca się o zarejestrowanie jako bezrobotny przedkłada do wglądu pracownikowi powiatowego urzędu pracy dokonującemu rejestracji m.in. świadectwa ukończenia szkoły.

Kserokopia, to odwzorowanie oryginału i może być uznana za odpis, jednakże pod warunkiem, poświadczenia jego zgodności z oryginałem. Ty takiego potwierdzenia nie miałeś, zatem w mojej opinii pracownik PUP mógł odmówić rejestracji z uwagi na brak możliwości wglądu do oryginału dokumentu.
W dobie dzisiejszej techniki nietrudno zmodyfikować graficznie kopię dokumentu, aby manipulować danymi. I dlatego wymagany jest oryginał dokumentu zawierającego podpisy, pieczęci, aby móc stwierdzić jego prawdziwość.

Powrót