Rejestracja w Urzędzie Pracy

• Autor wątku Autor wątku Pytajnikx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pytajnikx

Użytkownik
Odpowiedzi
124
Witam! Jestem studentką zaoczną, która poszukuje pracy, ewentualnie jakiegoś stażu. Z racji, że wcześniej nie pracowałam, nie rejestrowałam się też w Urzędzie Pracy, chciałabym dowiedzieć się jak to wszystko załatwić, jakie papiery zabrać. Dodatkowo, czy rejestrując się w Urzędzie Pracy muszę zrezygnować z ubezpieczenia, pod które jestem ''dopisana przy rodzicach'' ? Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Niedawno usłyszałam, że podczas rejestracji w urzędzie pracy, jest możliwość zaznaczenia, że nie chcę ażeby urząd płacił za mnie ubezpieczenie, zatem jaka jest prawda?

Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają bezrobotni niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu (tj. ubezpieczeni w KRUS, posiadający prawo do renty rodzinnej lub na podstawie wniosku złożonego w NFZ).

Ostatnia edycja:
Wobec tego, czy mogę zarejestrować się w urzędzie pracy jako 'osoba poszukująca pracy' i nie rezygnować z ubezpieczenia przy rodzicach? Nie chcę otrzymywać żadnych pieniędzy z Urzędu, interesuje mnie tylko pomoc w odnalezieniu pracy bądź stażu.

Osobom zarejestrowanym w PUP jako "poszukujący pracy" nie przysługuje staż.
Jeśli zależy Ci m.in. na stażu, to musisz posiadać status osoby bezrobotnej, a tym samym PUP musi Cię zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego.

Dziękuję za odpowiedź, a czy jesli będę chciala spowrotem należeć do ubezpieczenia przy rodzicach, to czy bedzie to mozliwe bez ponoszenia zadnych kosztow itp?

Tak, ale wtedy będziesz musiała się wyrejestrować z PUP.

Powrót