Rejestracja w Urzędzie Pracy

• Autor wątku Autor wątku catrina555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

catrina555

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie !!

Mam pytanie odnośnie rejestracji w UP, ponieważ jakimś cudem zagubiłam umowę zlecenie, wszystko inne posiadam czyli świadectwa pracy itp, ale tej jednej umowy nie mam nie wiem gdzie jest przeszukałam cały dom itp ... Uniemożliwia mi to rejestrację, ponieważ Pani w okienku uświadomiła mi co muszę mieć ( wiem, że tę umowę posiada mój UP, ponieważ gdy rezygnowałam z stażu to z powodu właśnie podjętej pracy na umowę ... i teraz jak na złość ja jej nie mam, ale UP ma kopię, sądzicie, że może być to jakoś mi skserowane na tyle, żeby ukazać to przy ponownej rejstracji do urzędu) ? Proszę o radę :)

Czy dobrze rozumiem: Pani PUP w celu dokonania rejestracji wymaga umowy zlecenie, którą już posiada?
Czy przypadkiem nie chodzi o rachunek/rachunki do umowy zlecenie lub inny dokument stwierdzający w jakim okresie świadczyła Pani zlecenie? Sama umowa zlecenie nie wskazuje okresu jego faktycznej realizacji np. mogła zostać rozwiązana przed czasem na jaki została pierwotnie zawarta.

Dokładnie chodzi o umowę zlecenie, a także jej wypowiedzenie, a w mojej teczce w PUP jest ta umowa, a z tytułu, że była czasowa nie dostałam wypowiedzenia od pracodawcy.

O ile umowy nie trzeba już dostarczyć, to dokument potwierdzający jej zakończenie (rachunek do umowy zlecenie lub zaświadczenie od zleceniodawcy) jak najbardziej. Jest to niezbędne w celu zbadania Pani prawa do posiadania statusu osoby bezrobotnej i ewentualnych świadczeń z tego tytułu.
Umowa potwierdza tylko fakt podjęcia przez Panią pracy, ale nie fakt jej zakończenia. Skąd PUP ma wiedzieć, że nie podpisała Pani kolejnej umowy albo, że umowa nie została rozwiązana przed upływem okresu na jaki została zawarta?

Powrót